Substancja należąca do grupy lipidów, która występuje we wszystkich komórkach organizmu. Cholesterol jest wytwarzany przez człowieka, jak również przyjmowany z pożywieniem (produkty pochodzenia zwierzęcego). Pełni funkcję zarówno budulca komórek, jak i składnika hormonów, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych (których rolą jest trawienie tłuszczu).
We krwi cholesterol występuje pod różnymi postaciami. Dwie najważniejsze (ponieważ mają największe znaczenie w chorobach układu krążenia) to LDL-cholesterol i HDL-cholesterol. Podwyższony poziom LDL-cholesterolu (zwanego potocznie "złym cholesterolem") zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru. Natomiast wysoki poziom HDL-cholesterolu ("dobrego cholesterolu") obniża to ryzyko. Na poziom LDL-cholesterolu i HDL-cholesterolu wpływać możemy poprzez styl życia. Spożywanie tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych, unikanie tłustych mięs i sera żółtego oraz codzienną aktywność fizyczną.