22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Leksykon

Cholesterol



 

Substancja należąca do grupy lipidów, która występuje we wszystkich komórkach organizmu. Cholesterol jest wytwarzany przez człowieka, jak również przyjmowany z pożywieniem (produkty pochodzenia zwierzęcego). Pełni funkcję zarówno budulca komórek, jak i składnika hormonów, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych (których rolą jest trawienie tłuszczu).

We krwi cholesterol występuje pod różnymi postaciami. Dwie najważniejsze (ponieważ mają największe znaczenie w chorobach układu krążenia) to LDL-cholesterol i HDL-cholesterol. Podwyższony poziom LDL-cholesterolu (zwanego potocznie "złym cholesterolem") zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru. Natomiast wysoki poziom HDL-cholesterolu ("dobrego cholesterolu") obniża to ryzyko. Na poziom LDL-cholesterolu i HDL-cholesterolu wpływać możemy poprzez styl życia. Spożywanie tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych, unikanie tłustych mięs i sera żółtego oraz codzienną aktywność fizyczną.

 

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT