Herbata to jeden z najstarszych napojów świata. Pochodzi z Chin. W Europie herbata zielona pojawiła się dopiero w siedemnastym wieku, jednak herbata czarna była wówczas o wiele bardziej popularna.
Obecnie spożycie zielonej herbaty w Europie regularnie wzrasta z powodu dążenia wielu osób do tzw. zdrowego stylu życia.
Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, a jej listki po zebraniu są od razu suszone. Dzięki temu zachowuje swoje wartościowe składniki, np. przeciwutleniaczy. Najwyższe stężenie przeciwutleniaczy (w herbacie katechin) występuje w herbacie białej i zielonej.
Składniki zielonej herbaty:
?garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
?kofeina (zwana teiną)
?mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
?witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
?olejki eteryczne
?niebiałkowy aminokwas L-teanina, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój.
Działanie zielonej herbaty:
?Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe).
?Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
?Obniża ciśnienie krwi
?Służy w profilaktyce nowotworowej
?Działanie antyseptyczne - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
?Działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
?Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
?Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
Właściwe przygotowanie
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.
Na podst. ?Jesteś tym co pijesz? dr F.A. Lindberg
Komentarze
wyczytalam rowniez,ze 1 napar nalezy wylac gdyz jest toksyczny
http://www.faceci.com.pl/subskrypcja26.html