Właściwości zielonej herbaty | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Właściwości zielonej herbaty

avatar
Autor:
Wiek:
36 lat
Miasto:
Olsztyn
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Herbata to jeden z najstarszych napojów świata. Pochodzi z Chin. W Europie herbata zielona pojawiła się dopiero w siedemnastym wieku, jednak herbata czarna była wówczas o wiele bardziej popularna.
Obecnie spożycie zielonej herbaty w Europie regularnie wzrasta z powodu dążenia wielu osób do tzw. zdrowego stylu życia.
Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, a jej listki po zebraniu są od razu suszone. Dzięki temu zachowuje swoje wartościowe składniki, np. przeciwutleniaczy. Najwyższe stężenie przeciwutleniaczy (w herbacie katechin) występuje w herbacie białej i zielonej.
Składniki zielonej herbaty:
?garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
?kofeina (zwana teiną)
?mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
?witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
?olejki eteryczne
?niebiałkowy aminokwas L-teanina, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój.
Działanie zielonej herbaty:
?Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną- pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe).
?Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (ponieważ polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu).
?Obniża ciśnienie krwi
?Służy w profilaktyce nowotworowej
?Działanie antyseptyczne - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej).
?Działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
?Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, na przykład po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych).
?Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą, odświeża oddech (wysoka zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli).
Właściwe przygotowanie
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.
Na podst. ?Jesteś tym co pijesz? dr F.A. Lindberg



Komentarze


Posty:
108
nie związana/y ze służbą zdrowia

wyczytalam rowniez,ze 1 napar nalezy wylac gdyz jest toksyczny

Posty:
108
nie związana/y ze służbą zdrowia

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT