Tradycyjni uzdrowiciele stosowali miód w leczeniu rozmaitych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Obecnie dowiedziono jego łagodzące działanie w wrzodach żołądka. Może on zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą i przyśpieszyć gojenie wrzodów. Łagodzi stan zapalny , pobudza krążenie krwi i
wpływa na wzrost komórek nabłonkowych, wyściełających wnętrze żołądka i jelit. Badania wykazały również że miód niszczy Helicobacter pylori, bakterię wywołującą większość wrzodów. Prawdopodobnie najlepszym wyborem jest świeży miód, ponieważ przetwarzanie w wysokiej temperaturze stosowane przy wyrobie pasteryzowanego miodu może zobojętnić niektóre z jego czynnych związków. Także po miodach pitnych (stosowanych z umiarem) można się spodziewać dobroczynnego działania.
Miód reguluje także wypróżnianie. Dzięki wysokiemu stężeniu fruktozy miód jest doskonały na pojawiające się od czasu do czasu zaparcia. Niestrawiona fruktoza stanowi pożywkę dla bakterii fizjologicznie bytujących w jelicie grubym. Zachodząca wówczas fermentacja dostarcza wówczas wody do jelita grubego i w efekcie daje działanie przeczyszczające.
Komentarze
No właśnie miód jest naturalnym lekarstwem. I warto o tym pamiętać. Jakiś czas temu na naszym rynku dostępny jest też miód z Nowej Zelandii, wszechstronnie stosowany przez tamtejszych autochtonów.Włączenie tego miodu zalecane jest właśnie przy leczeniu wrzodów żołądka a także IBS. Z tym, że w celach leczniczych najlepiej stosować miód o wysokim indeksie MGO.