Jak właściwie stosować przyprawy? Rodzaje przypraw | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Jak właściwie stosować przyprawy? Rodzaje przypraw

avatar
Autor:
Wiek:
43 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

Jak właściwie stosować przyprawy?
1. Aby w pełni wydobyć intensywność smaku i zapachy należy je wyprażyć. W tym celu należy je podgrzać na gorącej patelni (suchej). Następnie mielimy je w specjalnym młynku lub zgniatamy w moździerzu
2. Sól dodawaj pod koniec gotowania. Jeśli posolimy mięso pod koniec gotowania to będzie ono bardziej soczyste i miękkie. Wynika to z tego, że sól wyciąga wodę z mięsa i powoduje ściąganie włókien, co powoduje twardnięcie mięsa.
3. Następujące przyprawy dodajemy do potraw tuż przed podaniem: pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, szafran, gorczyca. Powoduje to uwypuklenie smaku i zapachu
4. Do rozcierania ziół używamy ostrego, stalowego, nierdzewnego noża i porcelanowej deski
5. Produkty surowe najlepiej nacierać świeżymi ziołami
6. Przyprawy, które dajemy na początku gotowania to: liść laurowy, koperek tymianek, czosnek, cebula, szczypiorek. Dzięki temu cała potrawa pochłonie ich smak i zapach. Najlepiej używać gałązek tych ziół obwiązanych bawełnianą nitką- łatwiej wtedy usunąć pozostałości przypraw.
7. Suszenie świeżych ziół: zioła rozkładamy na papierze w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. Nie należy suszyć ziół na słońcu czy w piekarniku- to powoduje utratę smaku, aromatu i zapachu.
8. Korzenie przed wysuszeniem myjemy w letniej wodzie, a następnie wycieramy ściereczką/ ręcznikiem papierowym
9. Zbieramy tylko zioła świeże i całkowicie zdrowe (bez zmian na liściach itp.). Na zbiory wybierajmy dni suche, gdy na roślinach nie ma rosy i nie jest zbyt gorąco.
10. Korzenie zbiera się wiosną lub jesienią
11. Kwiaty należy zbierać tuż po rozkwitnięciu


Najpopularniejsze mieszanki:
? Angielska: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon. Używana głównie do dań słodkich
? Francuska: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz. Używana do pasztetów i dań mięsnych
? Hinduska: m.in. papryka chili, czosnek, cebula, kolendra, kminek, kardamon. Stosowana do dań kuchni hinduskiej
? Chińska: anyż, goździki, koper, cynamon, pieprz anyżowy
? Włoska: bazylia, pieprz, lubczyk, cząber, cebula
Krótki opis najważniejszych przypraw:
KARDAMON
? czarne nasiona używane są do potraw z ryżu, ciast, napojów, kawy.
? Kardamon odświeża oddech, ma działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle brzucha
? .Często stosuje się go w przypadku przeziębień, przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli.
CYNAMON:
? używany do napojów, deserów, potraw z mlekiem, ciast
? Łagodzi niestrawność, wzdęcia, biegunki.
? Stosowany w przypadku kataru, ze względu na właściwości łagodzące przekrwienie błony śluzowej nosa.
GOŹDZIKI:
? Używane do potraw z ryżu, kaszy manny, sosów i dań z owocami oraz kawy
? Często używane w przypadku bólów zęba
IMBIR:
? Stosowany głównie do ciast i napojów
? Ułatwia trawienie
? Łagodzi wzdęcia
? Chroni przed zakażeniami
? Poprawia krążenie
WANILIA:
? Owoc rośliny storczykowatej
? Używana do potraw z czekoladą, deserów, lodów i napojów
ANYŻ:
? Szczególnie popularny w Meksyku i krajach śródziemnomorskich
? Używa się go do pieczywa, ciast, napojów
? Łagodzi kolki jelitowe i wzdęcia
PAPRYKA CHILI:
? Bardzo ostra przyprawa do mięs, ryb, drobiu
? Stosowana w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
? Ma właściwości antynowotworowe ze względu na zawartość kapsaicyny
BAZYLIA:
? Najlepiej stosować świeże liście bazylii
? Można uprawiać ją w skrzynkach okiennych lub grządkach
? Ma szerokie zastosowanie: stosuje się ją do sałatek, zup, potraw mięsnych, wędlin, ryb, warzyw, potraw z makaronem
? Pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku
? Poprawia perystaltykę jelit
? Łagodzi wzdęcia i stany zapalne
? Ma działanie przeciwbakteryjne
ESTRAGON:
? Ma łagodny smak
? Wykorzystuje się liście i pędy
? Stosowany do sałatek, potraw warzywnych, mięsnych i sosów
? Łagodzi wzdęcia, zaostrza apetyt, działa pobudzająco na drogi żółciowe
GORCZYCA:
? Wykorzystywana do produkcji musztardy
? Listki używane są do potraw z serem białym, sałatek, zup, potraw z mięsem lub rybami
? Zmniejsza stan zapalny
? Chronią błonę śluzową przed podrażnieniem
? Przeciwdziała zaparciom
CZĄBER OGRODOWY:
? Liście i pędy używane do masła, twarożków, zup, sosów, mięs, ryb, warzyw, napojów ziołowych
? Pobudza wydzielanie soku żołądkowego
? Wzmaga trawienie
? Łagodzi wzdęcia
? Reguluje perystaltykę
? Działa przeciwzapalnie i przeciwpasożytniczo
JAŁOWIEC POSPOLITY
? Stosowany do zup, mięs, pasztetów, wędlin, warzyw, kiszonek
? Ma działanie moczopędne
? Olejek stosowany jest w zapaleniu korzonków i chorobach gośćcowych
? Ma również zastosowanie w chorobach wątroby



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT