Jak właściwie stosować przyprawy?
1. Aby w pełni wydobyć intensywność smaku i zapachy należy je wyprażyć. W tym celu należy je podgrzać na gorącej patelni (suchej). Następnie mielimy je w specjalnym młynku lub zgniatamy w moździerzu
2. Sól dodawaj pod koniec gotowania. Jeśli posolimy mięso pod koniec gotowania to będzie ono bardziej soczyste i miękkie. Wynika to z tego, że sól wyciąga wodę z mięsa i powoduje ściąganie włókien, co powoduje twardnięcie mięsa.
3. Następujące przyprawy dodajemy do potraw tuż przed podaniem: pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, szafran, gorczyca. Powoduje to uwypuklenie smaku i zapachu
4. Do rozcierania ziół używamy ostrego, stalowego, nierdzewnego noża i porcelanowej deski
5. Produkty surowe najlepiej nacierać świeżymi ziołami
6. Przyprawy, które dajemy na początku gotowania to: liść laurowy, koperek tymianek, czosnek, cebula, szczypiorek. Dzięki temu cała potrawa pochłonie ich smak i zapach. Najlepiej używać gałązek tych ziół obwiązanych bawełnianą nitką- łatwiej wtedy usunąć pozostałości przypraw.
7. Suszenie świeżych ziół: zioła rozkładamy na papierze w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. Nie należy suszyć ziół na słońcu czy w piekarniku- to powoduje utratę smaku, aromatu i zapachu.
8. Korzenie przed wysuszeniem myjemy w letniej wodzie, a następnie wycieramy ściereczką/ ręcznikiem papierowym
9. Zbieramy tylko zioła świeże i całkowicie zdrowe (bez zmian na liściach itp.). Na zbiory wybierajmy dni suche, gdy na roślinach nie ma rosy i nie jest zbyt gorąco.
10. Korzenie zbiera się wiosną lub jesienią
11. Kwiaty należy zbierać tuż po rozkwitnięciu
Najpopularniejsze mieszanki:
? Angielska: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon. Używana głównie do dań słodkich
? Francuska: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz. Używana do pasztetów i dań mięsnych
? Hinduska: m.in. papryka chili, czosnek, cebula, kolendra, kminek, kardamon. Stosowana do dań kuchni hinduskiej
? Chińska: anyż, goździki, koper, cynamon, pieprz anyżowy
? Włoska: bazylia, pieprz, lubczyk, cząber, cebula
Krótki opis najważniejszych przypraw:
KARDAMON
? czarne nasiona używane są do potraw z ryżu, ciast, napojów, kawy.
? Kardamon odświeża oddech, ma działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle brzucha
? .Często stosuje się go w przypadku przeziębień, przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli.
CYNAMON:
? używany do napojów, deserów, potraw z mlekiem, ciast
? Łagodzi niestrawność, wzdęcia, biegunki.
? Stosowany w przypadku kataru, ze względu na właściwości łagodzące przekrwienie błony śluzowej nosa.
GOŹDZIKI:
? Używane do potraw z ryżu, kaszy manny, sosów i dań z owocami oraz kawy
? Często używane w przypadku bólów zęba
IMBIR:
? Stosowany głównie do ciast i napojów
? Ułatwia trawienie
? Łagodzi wzdęcia
? Chroni przed zakażeniami
? Poprawia krążenie
WANILIA:
? Owoc rośliny storczykowatej
? Używana do potraw z czekoladą, deserów, lodów i napojów
ANYŻ:
? Szczególnie popularny w Meksyku i krajach śródziemnomorskich
? Używa się go do pieczywa, ciast, napojów
? Łagodzi kolki jelitowe i wzdęcia
PAPRYKA CHILI:
? Bardzo ostra przyprawa do mięs, ryb, drobiu
? Stosowana w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
? Ma właściwości antynowotworowe ze względu na zawartość kapsaicyny
BAZYLIA:
? Najlepiej stosować świeże liście bazylii
? Można uprawiać ją w skrzynkach okiennych lub grządkach
? Ma szerokie zastosowanie: stosuje się ją do sałatek, zup, potraw mięsnych, wędlin, ryb, warzyw, potraw z makaronem
? Pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku
? Poprawia perystaltykę jelit
? Łagodzi wzdęcia i stany zapalne
? Ma działanie przeciwbakteryjne
ESTRAGON:
? Ma łagodny smak
? Wykorzystuje się liście i pędy
? Stosowany do sałatek, potraw warzywnych, mięsnych i sosów
? Łagodzi wzdęcia, zaostrza apetyt, działa pobudzająco na drogi żółciowe
GORCZYCA:
? Wykorzystywana do produkcji musztardy
? Listki używane są do potraw z serem białym, sałatek, zup, potraw z mięsem lub rybami
? Zmniejsza stan zapalny
? Chronią błonę śluzową przed podrażnieniem
? Przeciwdziała zaparciom
CZĄBER OGRODOWY:
? Liście i pędy używane do masła, twarożków, zup, sosów, mięs, ryb, warzyw, napojów ziołowych
? Pobudza wydzielanie soku żołądkowego
? Wzmaga trawienie
? Łagodzi wzdęcia
? Reguluje perystaltykę
? Działa przeciwzapalnie i przeciwpasożytniczo
JAŁOWIEC POSPOLITY
? Stosowany do zup, mięs, pasztetów, wędlin, warzyw, kiszonek
? Ma działanie moczopędne
? Olejek stosowany jest w zapaleniu korzonków i chorobach gośćcowych
? Ma również zastosowanie w chorobach wątroby