Zioła, a więc przeważnie liście, łodygi i korzenie są dla uszlachetnienia naszych potraw nie mniej ważne niż przyprawy. To właśnie zioła umożliwiają twórcze gotowanie.
Każde z ziół kuchennych ma swój charakterystyczny, mocniejszy lub bardziej delikatny aromat. Należy je oszczędnie dawkować. Zioła można kupić świeże, mrożone lub suszone. Oczywiście to zioła świeże mają najintensywniejszy smak, mrożone mają niewiele mniej intensywny aromat. Suszone nie pachną tak jak świeże, ale są dostatecznie mocną przyprawą. Korzystamy z nich głównie w zimie i wtedy, gdy potrzebne są nam egzotyczne gatunki, niedostępne jako świeże lub mrożone.
SUSZENIE ZIÓŁ W DOMU
? Zbieramy je na krótko przed kwitnięciem, ponieważ w tym czasie mają najmocniejszy smak
? Zioła zbieramy wczesnym rankiem, gdy słońce nie osłabia jeszcze olejków eterycznych, po opadnięciu rosy
? Następnie związujemy całe rośliny lub ich łodygi razem w pęczki i zawieszamy główkami do dołu, w przewiewnym miejscu, suchym i nie nasłonecznionym (np. na balkonie, pod okapem)
? Po wyschnięciu kruszymy je i umieszczamy w słoiczkach
PRZECHOWYWANIE
? Świeże zioła można wstawić do wody jak cięte kwiaty bądź zamrozić
? Suszone najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, stojących w chłodnych, suchych i ciemnych miejscach
? Nie należy kupować zbyt dużej ilości ziół, gdyż tracą one z czasem swoje wartości
BAZYLIA
POCHODZENIE: pochodzi z Indii, ale można uprawiać ją u nas, w nasłonecznionym miejscu. Daje się hodować również w wazonach kwiatowych. Ten rodzaj ziół o bardzo intensywnym smaku bywa najczęściej stosowany w kuchni włoskiej
ZASTOSOWANIE: Doskonale nadaje się do wielu pikantnych potraw, ale należy dodawać ją ostrożnie. Doskonale harmonizuje z pomidorami, karczochami, grochem, jajkami i serami
BERGAMOT
POCHODZENIE: należy do roślin miętowych i pochodzi z Ameryki. Do przyprawiania używamy liści i kwiatów. Ma dosyć mocny smak i początkowo trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.
ZASTOSOWANIE: używa się go przede wszystkim do sałatek, zup, sosów
CZĄBER
POCHODZENIE: Pochodzi znad Morzą Śródziemnego i uprawiany jest praktycznie w całej Europie. Wieloletni, zimowy cząber jest bardziej cierpki od jednorocznej, łagodniejszej odmiany. Obu używamy tylko w niewielkich ilościach
ZASTOSOWANIE: szczególnie nadaje się do przyprawiania dań fasolowych. Poza tym można go dodawać do warzyw mieszanych i ze zbóż
CZOSNEK
POCHODZENIE: nie zaliczamy go wprawdzie do ziół, ale ma podobne zastosowanie co zioła. Czosnek należy do rodziny liliowatych, pochodzi ze środkowej Azji, ale z upływem czasu podbił cały świat i rośnie również w chłodniejszych regionach, tym bardziej ze chłodniejsze warunki klimatyczne podnoszą aromat czosnku.
Czosnek ma niezwykle intensywny smak, a to za sprawą olejków eterycznych. Wielu ludzi nie toleruje jego zapachu, jednak powinien być on spożywany dość często, ponieważ obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu całkowitego. Ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy.
ZASTOSOWANIE: może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej
Obrane ząbki czosnku należy pokroić lub przecisnąć prze praskę i dodawać do sałatek zup i sosów. Podczas gotowania czosnek należy dodawać na sam koniec gotowania. W wysokich temperaturach ostry smak czosnku wprawdzie łagodnieje, ale zanikają istotne jego składniki.
ESTRAGON
POCHODZENIE: ta aromatyczna roślina jest spokrewniona z piołunem, nie ma jednak aż tak gorzkiego smaku. Zapachem przypomina mieszankę anyżu i marzanny. Używamy przede wszystkim rozmnażanego przez sadzonki estragonu francuskiego, który ma bardzo delikatny aromat.
ZASTOSOWANIE: używać można do posypywania sałatek i potraw warzywnych, pomidorów, jaj, szparagów i miękkich serów, w tym twarogów.
Do dań gorących estragon dodajemy na samym początku gotowania: długie gotowanie wzmacnia aromat estragonu.
KOLENDRA
POCHODZENIE: należy do roślin marchwiowych i pochodzi ze środkowego Wschodu. W kuchni używamy nie tylko samej rośliny, ale również jej nasion. Kolendra zwana też chińską pietruszką, ma dosyć intensywny, charakterystyczny smak
ZASTOSOWANIE: używamy jej przede wszystkim do sporządzania sałatek bądź posypujemy je nią. Pasuje do wszystkich orientalnych potraw.