Twoje dziecko często choruje. Zbliża się okres jesienny, a ono cały czas podciąga nosem i skarży się na ból gardła? Zwrócić uwagę na dietę i wzmocnić odporność dziecka poprzez zmianę odżywiania.
Osłabienie odporności jest najczęściej przyczyną powtarzających się infekcji. Za czynniki sprawcze
obniżenia odporności uważa się nieprawidłowy sposób odżywiania, stres psychiczny czy też choroby układu odpornościowego.
Osłabienia systemu odpornościowego nie powinno się lekceważyć, gdyż skutkuje ono nie tylko częstymi przeziębieniami czy powolnym powrotem do zdrowia, ale upośledza także ogólne samopoczucie oraz zdolność koncentracji malca.
Jakie są objawy osłabienia odporności?
Objawami, które powinny zaniepokoić rodziców powinno być:
-częste infekcje, jak przeziębienia, zapalenie oskrzeli, trądzik itp.,
-długie okresy zdrowienia po infekcjach,
-zmęczenie fizyczne i psychiczne,
-ciężki niż normalnie przebieg lekkich chorób.
Prawidłowe odżywianie ? pierwszy krok do zdrowia
Dieta dziecka o niskiej odporności powinna być przede wszystkim pełna witamin i składników mineralnych, których właściwości biologiczne wskazują na powinowactwo do wzmocnienia odporności. Jadłospis dziecka powinien być urozmaicony, ponieważ nie ma jednego warzywa czy owocu, który wystarczy jeść, by poprawić odporność.
Spośród witamina na szczególną uwagę zasługuje:
-witamina A, jej niedobór prowadzi do osłabienia narządów układu odpornościowego oraz zmniejszenia liczby komórek układu odpornościowego. Bogatym źródłem beta-kartotenu, czyli prowitaminy witaminy A jest marchew, dynia, boćwina, szpinak, jarmuż, zielony groszek, fasolka szparagowa, morele, brzoskwinie, wiśnie czy śliwki.
Witamina A w postaci retinolu znajduje się w produktach zwierzęcych, bogate w nie są podroby (nie zalecane w diecie dziecka), ale także w serach podpuszczkowych czy żółtku jaja.
-witamina B6 jest niezmiernie istotna w przemianie aminokwasów, a tym samym produkcji białek. Proces ten jest bardzo ważny dla układu odpornościowego. Racjonalne żywienie naszego dziecka powinno dostarczać odpowiednie ilości tej witaminy. Najwięcej można jej znaleźć w mięsie, rybach, jajach, mleku, a także w kalafiorze, kapuście, zielonym groszku, marchewce czy szpinaku. Występuje także w dużej ilości w zbożach (kiełkach pszenicy), ziarnach soi czy fasoli. Warto też z tego względu wybierać produkty mniej przetworzone, pieczywo pełnoziarniste czy też grube kasze.
-kwas foliowy, który bierze udział w tworzeniu i wzroście białych i czerwonych krwinek oraz przeciwciał. Najlepszym źródłem tej witaminy są zielone rośliny (liście sałaty,
brukselka, brokuły, wszystkie rodzaje kapust, szpinak, pietruszka), nasiona roślin strączkowych, owoce jak pomarańcze, kiwi, awokado.
-witamina C, najbardziej znana witamin biorąca udział w procesach odpornościowych. Dieta dziecka powinna obfitować w okresie letnim w porzeczki, zwłaszcza czarne, maliny, truskawki, czereśnie czy wiśnie, natomiast w okresie zimowym w owoce cytrusowe.
-witamina E sprzyja tworzeniu przeciwciał, ponadto chroni układ odpornościowy przed atakiem szkodliwych wolnych rodników. By zapewnić odpowiedni dowóz tej witaminy warto uwzględniać w diecie ziarna zbóż, zielone warzywa jak sałata, szpinak, czosnek, orzechy czy awokado, a także oleje roślinne dodawane do sałatek. Warto pamiętać, że najlepszym źródłem witaminy E są oleje tłoczone na zimno. W olejach produkowanych przemysłów proces uszlachetniania leju niszczy 75% witaminy.
Istotną rolę odgrywają też składniki mineralne, a w szczególności magnez, selen, cynk oraz miedź.
Substancjami bioaktywnymi wzmacniającymi odporność są:
Karotenoidy (prekursory witaminy A), których bogatym źródłem będą pomarańczowe warzywa i owoce.
Saponiny ? substancje o gorzkim smaku, których zadaniem jest zwiększanie stężenia przeciwciał. Szczególnie bogate w tę substancje są ciecierzyca, ziarna soi oraz zielona fasolka.
Sulfidy występujące w czosnku i cebuli pobudzają natomiast aktywność komórek odpornościowych.
Istotne w diecie dziecka są także bakterie kwasu mlekowego znajdujące się m.in. w jogurcie. Bakterie te podwyższają stężenie immunoglobulin, wzmacniając w ten sposób system obronny organizmu. W tym celu warto dziecku podawać niemal codziennie fermentowane napoje mleczne jak jogurt, kefir, które nie tylko wzmocnią odporność naszego dziecka ale także zapewnią prawidłowe funkcjonowanie flory jelitowej.
Dieta dziecka powinna być urozmaicona. Zamiast podać dziecku słodycze, warto zastanowić się, czy bardziej korzystne dla jego zdrowia nie będą orzechy czy owoce. Racjonalne odżywianie w okresie dziecięcym predysponuje do zachowania zdrowia w życiu dorosłym naszej pociechy.
Komentarze
Świetny artykuł, w końcu znalazłem uzasadnienie dla "medycyny babcinej" tj. czosnku i tego typu specyfiki :) Aczkolwiek myślę że warto wspomóc organizm jakimś suplementem diety, aby wspomóc obronę przed mikrobami. Na przykład od 1 roku życia dziecka można mu podawać syrop "Immulina", jest to naturalny wyciąg z sinic, tak więc nie będziemy "truć" swojego dziecka.
Ale przecież te babcine sposoby też chronią przed mikrobami. Przecież czosnek ma działanie antybiotyczne, podobnie jak miód z tym że jest słabszy w działaniu. Chyba, że weźmiemy np. miód z drzewa herbacianego z wysokim oznaczeniem MGO. Działanie antyzapalne i przeciwwirusowe podobne jak lekarstwa. Inna sprawa to to, że zapominamy że o naszym zdrowiu nie decyduje wyłącznie witamina C i czosnek ale i inne witaminy.