Ryby w diecie dziecka. Kwasy omega-3 u dziecka. | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: diety

Ryby w diecie dziecka. Kwasy omega-3 u dziecka.

avatar
Autor:
Wiek:
39 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
image

Podobnie jak u dorosłych ryby odgrywają istotną rolę w diecie dziecka. Są one nie tylko źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, ale również (zwłaszcza ryby morskie) bogate są w niezbędny do prawidłowego rozwoju jod.

Dzieci i kwasy omega-3

Kwasy omega-3 należą do grupy tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego są tak niezbędne? Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i centralnego układu nerwowego. Wspomagają procesy uczenia się i usprawniają przepływ impulsów nerwowych między istota białą a szara w mózgu. Istotne są dla narządu wzroku, gdyż budują siatkówkę oczu. Korzystnie wpływają na odporność, podwyższają ją, dzięki czemu dziecko jest mniej podatne na zakażenia wirusowe i bakteryjne.

Dlatego tak ważne jest wprowadzanie do diety dziecka przynajmniej 3-4 razy w tygodniu ryb zwłaszcza morskich. Należą do nich: łosoś, dorsz, halibut, śledź, makrela, sola, tuńczyk, morszczuk. Warto wspomnieć, że ryby niehodowlane, czyli swobodnie żyjące w morzu odznaczają się wyższą zawartością kwasów omega-3 oraz jodu. Dodatkowo ryby dostarczają znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak D i E. Wskazane jest także uwzględnianie w diecie drobnych ryb jak sardynki czy szprotki, które dodatkowo odznaczają się dużą zawartością wapnia, równie ważnego składnika dzieci.

Ostatnio wiele mówi się o zanieczyszczeniach w rybach. Czy podawać je dziecku? Oczywiście, że tak. Niekiedy ryby mogą zawierać jakieś związki niekoniecznie korzystne dla zdrowia, jednak występują one w takich ilościach, które nie stanowią źródło zagrożenia dla naszych pociech. W tym celu warto podawać różne gatunki ryb, ale unikać ryb typowo hodowlanych i zanieczyszczonych jak panga czy ryby maślane.


Kiedy podać dziecku rybę?

Zgodnie z nowym modelem i schematem żywienia niemowląt, rybę wprowadza się w 6-7 miesiącu i podaje się ją raz w tygodniu do zupki jarzynowej zamiast mięsa. Około pierwszego roku życia można dziecku podać rybę w postaci gotowanej. Dwu i trzy latek może już natomiast spożywać drobne rybki jak sardynki i szprotki. Warto zrezygnować z podawania ryb w postaci smażonej, gdyż są ciężkostrawne oraz w postaci wędzonej (mogą zawierać szkodliwe związki).



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT