Podobnie jak u dorosłych ryby odgrywają istotną rolę w diecie dziecka. Są one nie tylko źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, ale również (zwłaszcza ryby morskie) bogate są w niezbędny do prawidłowego rozwoju jod.
Dzieci i kwasy omega-3
Kwasy omega-3 należą do grupy tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlaczego są tak niezbędne? Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i centralnego układu nerwowego. Wspomagają procesy uczenia się i usprawniają przepływ impulsów nerwowych między istota białą a szara w mózgu. Istotne są dla narządu wzroku, gdyż budują siatkówkę oczu. Korzystnie wpływają na odporność, podwyższają ją, dzięki czemu dziecko jest mniej podatne na zakażenia wirusowe i bakteryjne.
Dlatego tak ważne jest wprowadzanie do diety dziecka przynajmniej 3-4 razy w tygodniu ryb zwłaszcza morskich. Należą do nich: łosoś, dorsz, halibut, śledź, makrela, sola, tuńczyk, morszczuk. Warto wspomnieć, że ryby niehodowlane, czyli swobodnie żyjące w morzu odznaczają się wyższą zawartością kwasów omega-3 oraz jodu. Dodatkowo ryby dostarczają znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak D i E. Wskazane jest także uwzględnianie w diecie drobnych ryb jak sardynki czy szprotki, które dodatkowo odznaczają się dużą zawartością wapnia, równie ważnego składnika dzieci.
Ostatnio wiele mówi się o zanieczyszczeniach w rybach. Czy podawać je dziecku? Oczywiście, że tak. Niekiedy ryby mogą zawierać jakieś związki niekoniecznie korzystne dla zdrowia, jednak występują one w takich ilościach, które nie stanowią źródło zagrożenia dla naszych pociech. W tym celu warto podawać różne gatunki ryb, ale unikać ryb typowo hodowlanych i zanieczyszczonych jak panga czy ryby maślane.
Kiedy podać dziecku rybę?
Zgodnie z nowym modelem i schematem żywienia niemowląt, rybę wprowadza się w 6-7 miesiącu i podaje się ją raz w tygodniu do zupki jarzynowej zamiast mięsa. Około pierwszego roku życia można dziecku podać rybę w postaci gotowanej. Dwu i trzy latek może już natomiast spożywać drobne rybki jak sardynki i szprotki. Warto zrezygnować z podawania ryb w postaci smażonej, gdyż są ciężkostrawne oraz w postaci wędzonej (mogą zawierać szkodliwe związki).