Coraz częściej słyszymy zwiększeniu zachorowalności na choroby cywilizacyjne. Jak im zapobiec? Czy żywność może leczyć? Istnieje grupa związków szczególnie korzystnie wpływających na nasze zdrowie i jednocześnie zapobiegające powstawaniu chorób dieto zależnych.
Jakie składniki zawarte w jedzeniu zwalczają chorobę?
Walka z wolnymi rodnikami
W tlenowych procesach zachodzących w naszym organizmie powstają tzw. Produkty uboczne zwane ?wolnymi rodnikami?. Są one niekorzystne dla nas, gdyż m.in. przyśpieszają procesy starzenia. Substancjami czynnymi walczącymi w naszym organizmie z wolnymi rodnikami są antyutleniacze. Chronią one komórkę przed zniszczeniem neutralizując działanie wolnych rodników. Substancjami wykazującymi takie działanie jest ?-karoten, witamina C. witamina E, a także enzymy wytwarzane z cynku, magnezu, miedzi i selenu. Najlepszym źródłem tych związków jest odpowiednio zbilansowana dieta, w szczególności spożywanie odpowiednich ilości warzyw i owoców.
Fitozwiązki
Są to biologicznie czynne komponenty pochodzenia roślinnego, które wywierają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Największe ich ilości znajdują się w produktach pochodzenia roślinnego, czyli m.in. naturalnie zawarte są w warzywach i owocach., orzechach, pełnych ziarnach oraz roślinach strączkowych.
Dobroczynne bakterie.
Są to kultury bakterii, które korzystnie wpływają na stan mikroflory jelitowej. Naturalnie znajdują się w fermentowych napojach mlecznych jak jogurty, kefiry, maślanki. Szczególnie istotne są w przypadku stosowania antybiotykoterapii oraz w biegunkach.