Co to są substancje dodatkowe?
substancje naturalne lub syntetyczne dodawane celowo do żywności ,aby nadać jej zamierzone przez producenta cechy ( odpowiedni smak , zapach , wygląd , konsystencję i trwałość )
Niektóre z nich mogą działać szkodliwie na organizm , zwłaszcza wtedy gdy stosowane są w nadmiarze lub dostają się do org. z kilku różnych źródeł.
Rodzaje stosowanych substancji dodatkowych:
1. Chemiczne środki przedłużające trwałość produktów
a. Substancje zapobiegające zmianom biologicznym - konserwanty
b. Substancje zapobiegające zmianom chemicznym - antyoksydanty
c. Substancje mające wpływ na cechy fizyczne ( emulgatory , stabilizatory - utrwalające emulsję i zapobiegające sedymentacji zawiesin , zagęszczacze , sub. zapobiegające czerstwieniu pieczywa itp.
2. Barwniki
3. Substancje zapachowe
4. Substancje smakowe
5. Sztuczne środki słodzące
Maksymalne granice obecności substancji obcych w żywności ustala się na podst. wszechstronnych badań toksykologicznych przeprowadzanych na zwierzętach lab. (przynajmniej 3 gat. , z których jeden nie może być gryzoniem ) Na podstawie tych badań określa się tzw. dopuszczalne dzienne popranie (ang. Acceptable Daily Intake - ADI ).
Co to jest ADI?
ADI to maksymalna ilość substanji wyrażona mg/kg masy ciała człowieka która pobierana codziennie w ciągu całego życia nie okaże się - wg wszelkiego prawdopodobieństwa - szkodliwa dla zdrowia. W celu uniemożliwienia przekroczenia dawek dziennych określanych przez ADI ustala się dla poszczególnych substancji maksymalne granice obecności (MGO) w poszczególnych środkach spożywczych. W określaniu tych granic bierze się pod uwagę strukturę spożycia żywności w kraju.