Bioflawonoidy Grupa składników blisko powiązanych z witaminą C i występujących w wielu różnych roślinach, przede wszystkim w owocach cytrusów. Wszystkie bioflawonoidy mają właściwości przeciwutleniające i zwiększają skuteczność witaminy C. Wraz z nią wzmacniają naczynia włosowate i zapobiegają nadmiernym krwawieniom w czasie miesiączki. Działają także przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników i hamując wydzielanie histaminy. Dlatego bioflawonoidy wskazane są w stanach zapalnych i odczynach alergicznych.
Kilkaset flawonoidów zidentyfikowano w:
-owocach,
-warzywach,
-orzechach,
-ziarnach,
-liściach
-kwiatach.
Cebula i czosnek okazały się bogatym źródłem kwercetyny - bioflawonoidu o działaniu przeciwnowotworowym, który, jak wykazano, hamuje wzrost kilku rodzajów komórek nowotworowych, między innymi nowotworu piersi, jajników i krwi. Kwercetyna okazała się także skuteczna w przypadku wzdęcia, w zapobieganiu zaćmy na decukrzycy i w leczeniu opryszczki wargowej.
Czereśnie, owoce głogu, czarne i inne jagody zasobne są w antocyjany i proantocyjany, a więc flawonoidy, które dają owocom ich ciemnofioletowy kolor i które są silnymi przeciwutleniaczami, zapobiegającymi uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki i pomagającymi w zachowaniu zdrowych naczyń i kości.
Gryka zawiera bogactwo rutyny, bioflawonoidu chemicznie podobnego do hesperydyny zawartej w owocach cytrusowych, dobrze znanej jako lek stosowany w przypadku hemoroidów, żylaków i nadciśnienia.
Ponieważ bioflawonoidy wzmacniają naczynia włosowate, pomagają w leczeniu wrzodów dwunastnicy i wylewów krwawych do siatkówki oka.
Diana Wolańska, dietetyk