22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Leksykon

TATARAK ZWYCZAJNY (Acorus calamus)



Wiadomości ogólne

Roślina ta występuje w Europie, w Środkowej i Wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. Tatarak jest byliną, rośnie nad brzegami jezior i stawów, a także nad brzegami wolno płynących rzek.

Można spotkać go jeszcze pod nazwami: szuwar, tatarak pospolity, kalmus, tatarskie ziele, lepich, łącz, łobzie, bluszcz, ajer, tatarczuch.

Działanie lecznicze

SUROWCE LECZNICZE: kłącza tataraku.

DZIAŁANIE: żołądkowe, rozkurczowe, wzmacniające, uspokajające.

Związki czynne zawarte w kłączach tataraku pobudzają aktywność przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, przyspieszają trawienie, a także przyswajanie pokarmów. Powodują zwiększenie produkcji mukopolisacharydów - substancji, z których tworzy się w żołąd­ku warstwa ochronna śluzu, zabezpieczająca przed samostrawieniem.

Z kolei olejki eteryczne i substancje gorzkie z kłączy tataraku zwiększają produkcję żółci przez wątrobę, a również zwiększają wytwarzanie moczu przez nerki. W stanach wzmożonego napięcia i skurczu mięśni jelit i dróg żółciowych - rozluźniają mięśnie oraz przywracają prawidło­we czynności skurczowej jelit i dróg żółciowych. Znoszą przykre objawy bólów i kolek, jakie towarzyszą takim stanom.

Ponadto tatarak zawiera substancje bakteriobójcze, co jest korzystne w przypad­kach nadmiernej fermentacji w jelitach.

Występująca w Polsce odmiana tataraku wykazuje słabe działanie uspokajające, w przeciwieństwie do tataraku rosnącego w Indiach i w Kanadzie, który może być używany jako środek nasenny.

Tatarak może być również użyteczny w leczeniu stanów zapalnych dziąseł, bólów zębów, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także w leczeniu choroby wrzodowej. Kłącze tataraku bywa używane do żucia przy bólach zębów.

Odwary z tataraku należy używać w przypadkach łupieżu do wcierania w skórę głowy.

Olejek tatarakowy może być używany do wcierań przeciwbólowych w przypadkach bólów stawów, gośćcu oraz nerwobólach.

Przepisy stosowania

NAPAR. Napar z kłączy robimy zalewając szklanką wrzątku 1/2 łyżki kłączy tataraku. Całość parzymy przez 5-10 minut. Po przecedzeniu pijemy 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

SPROSZKOWANE KŁĄCZA. Sproszkowane kłącza tataraku można spożywać pół godziny przed jedzeniem jako lek poprawiający trawienie i znoszący wzdęcia. Stosujemy 1 płaską łyżeczkę proszku 2-3 razy dziennie popijając wodą. W większych
dawkach, np. 1 łyżka proszku, tatarak może być użyty jako lek uspokaja­jący.

ODWAR. W celu pielęgnacji włosów należy 2 łyżki suszonych kłączy zalać 2 szklankami wody i gotować od 3 do 5 minut. Po przecedzeniu myjemy włosy odwarem w przypadkach łupieżu, łojotoku oraz nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Odwar taki może być także stosowany do płukania ust i gardła w stanach zapalnych i anginach.

NALEWKA. Nalewkę przyrządzamy ze 100 g rozdrobnionych kłączy. Zalewamy ją 0,5 litrem 70-procentowego alkoholu, a następnie odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na 10-14 dni. Po przecedzeniu pijemy po 20-40 kropli na kieliszek wody przed posiłkiem dla poprawy łaknienia. Możemy także stosować nalewkę po jedzeniu dla poprawienia funkcji trawienia. Nalewkę można dodawać do wody i stosować do płukania ust i gardła. Nalewki z tataraku można też zakupić gdyż są przygotowywane przez przemysł zielarski.

KĄPIELE. Kąpiele tatarakowe robi się w następujący sposób: 200-300 g kłączy tataraku po rozdrobnieniu zalać 2 litrami zimnej wody i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować przez 2-3 minuty, a po przecedzeniu wlać do 1/2 wanny wody. Tego rodzaju kąpiele są najkorzystniejsze rano, działają bowiem pobudzają­co i wzmacniająco.

OLEJEK TATARAKOWY. Olejek tatarakowy można nabyć w aptekach i stosować w przypadkach zaburzeń przewodu pokarmowego w ilości 1-4 krople na cukier, 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. Do płukania ust i gardła używa się 2-5 kropli olejku na pół szklanki wody. Do kąpieli 2-4 łyżki do 1/2 wanny, kąpiel powinna trwać ok. 15-20 minut. W przypadkach bólów kostnych i stawowych oraz w nerwobólach olejek ten może być wcierany w obolałe miejsca.

INNE. Kłącza tataraku wchodzą w skład mieszanek przygotowywanych przez przemysł zielarski o nazwach: UROGRAN, w skład tabletek GASTRO, GASTRIN, WIKALINA, CAMALGINA. Wyciągi wchodzą w skład proszku GASTROCHOL i kropli HERBOGASTRIN.

Zbiór i konserwacja

Kłącza tataraku wydobywa się wiosną lub jesienią. Po umyciu i okorowa­niu można je suszyć w suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 35°C. Po wysuszeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach i chronić przed światłem.

Substancje lecznicze

Kłącza tataraku zawierają olejek eteryczny, którego głównym składni­kiem są związki seskwiterpenowe. Ponadto w tataraku występują związki gorzkie, aminy, garbniki, węglowodany, kwasy organiczne i sole mine­ralne.

 

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT