Jabłka obniżają poziom cholesterolu | Ochoroba.pl
24.05.2025 Dziś imieniny Joanny, Zdenka, Zuzanny


Owoce

Jabłka obniżają poziom cholesterolu

jabłko badania naukowe

W końcu lata i jesienią warto wykorzystać dla zdrowia tanie o tej porze owoce, a przede wszystkim jabłka. Otóż badania wykazały, że jabłka zdecydowanie obniżają poziom cholesterolu we krwi, co jest bardzo ważne u ludzi z zaburzeniami przemiany tłuszczów w organizmie i skłonnością do miażdżycy.

Obniżanie poziomu cholesterolu przez jabłka jest związane z zawartymi w nich pektynami. Już po miesiącu regularnego spożywania kilku jabłek dziennie, stwierdza się wyraźny spadek cholesterolu we krwi, a zwłaszcza tzw. złego czyli frakcji LDL. U kobiet spadek ten jest jeszcze wyraźniejszy.

Ponadto jabłka skutecznie regulują pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom, a także wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT