Szczepionki jadalne, czyli smacznie na zdrowie | Ochoroba.pl
24.05.2025 Dziś imieniny Joanny, Zdenka, Zuzanny


Zdrowie

Szczepionki jadalne, czyli smacznie na zdrowie

szcepienie jadalne

Szczepionki są obowiązkowym elementem profilaktyki w walce z wieloma zakaźnymi chorobami. Czy możliwe jest uniknięcie nieprzyjemnych zastrzyków? Już wkrótce może się okazać, że zamiast podskórnej iniekcji wystarczy porcja sałaty czy ziemniaki. Wielką nadzieją są bowiem szczepionki jadalne.


Czym są tradycyjne szczepionki?

Są to preparaty zawierające określone składniki pochodzenia biologicznego, które podane do organizmu człowieka wywołują odpowiedź układu immunologicznego i indukują powstanie limfocytów B pamięci. Komórki te są elementem układu odpornościowego, związane z produkcją ściśle określonych przeciwciał, czyli tajnej broni, zwalczającej patogeny i infekcje. Dzięki podaniu szczepionki, otrzymujemy niewielką dawkę tego, co pobudza organizm do walki i wytwarzania komórek pamięci. W rezultacie podczas ponownego kontaktu z tym samym patogenem, nasz układ odpornościowy aktywuje limfocyty B pamięci i bardzo szybko zwalcza inwazję drobnoustrojów, więc nie dochodzi do rozwoju objawów choroby.

Co zawierają szczepionki i jak je klasyfikujemy?

W skład szczepionek mogą wchodzić całe, ale osłabione lub pozbawione chorobotwórczości drobnoustroje najczęściej wirusy, bakterie. Mówimy wtedy o szczepionkach żywych atenuowanych. Przykładami takich szczepionek są te przeciwko ospie wietrznej, gruźlicy, różyczce, rotawirusom. Stosuje się też dawki zawierające martwe, pełne komórki drobnoustrojów ? np. wścieklizna, WZW typu A, krztusiec, dur brzuszny, cholera. Często są to tylko fragmenty lub charakterystyczne, najbardziej chorobotwórcze elementy drobnoustrojów ? antygeny, które rozpoznaje i przeciw którym walczy nasz układ odpornościowy. Wtedy mówimy o szczepionkach podjednostkowych. Warto tez pamiętać o szczepionkach zawierających toksoidy ? inaktywowane toksyny bakteryjne, które są podstawowymi substancjami wywołującymi objawy chorobowe w przebiegu np. tężca, błonicy.

Jadalne szczepionki ? jak je wyprodukować?

Idea wyprodukowania jadalnych szczepionek jest stosunkowo nowym pomysłem w świecie nauki. Zrodziła się z połączenia metod inżynierii genetycznej, które umożliwiają transfer elementów genomu z wykorzystaniem bakterii Agrobacterium tumefaciens i dążeń współczesnej wakcynologii do możliwości skutecznego podawania szczepionek doustnie. Obecnie tylko nieliczne mogą być aplikowane w ten sposób, dla pozostałych ta droga jest nieskuteczna. Nie indukują bowiem odpowiedniej reakcji ze strony układu odpornościowego, co więcej wędrówka przez układ trawienny częściowo uszkadza podawany antygen (niskie pH, kwas żołądkowy).
Agrobacterium tumefaciens jest bakterią atakującą korzenie roślin. W jej cyklu życiowym odnaleziono interesującą właściwość, stosowaną w eksperymentalnych pracach hodowli roślin. Agrobacterium bytując na częściach podziemnych, ?wstrzykuje? do nich fragment swojego DNA. Dzieje się to za pośrednictwem wielu różnych czynników i genów zawartych w bakterii.
Pierwszym etapem produkcji szczepionki jadalnej metodą inżynierii genetycznej jest wprowadzenie do komórki bakterii fragmentu DNA, który koduje dany antygen, ten sam, który może być podawany w tradycyjnej szczepionce. Następnie inkubujemy tak przygotowane bakterie z fragmentem rośliny, która ma być ?producentem? antygenów. Używamy skrawków liści lub organów, z których będziemy mogli wyhodować całą roślinę. Kolejnym etapem jest selekcja eksplantatów. Ma ona na celu wyodrębnienie tych, które przyjęły fragment genomu bakterii. W dalszych krokach procedury odtwarzamy roślinę ze skrawków, w warunkach in vitro lub poprzez rozmnażanie wegetatywne. W efekcie młoda roślina rozwijając się, wytwarza jednocześnie antygeny szczepionkowe. Pobudzają one układ odpornościowy w taki sam sposób jak tradycyjne szczepionki, z tą tylko różnicą, że zamiast podskórnych iniekcji, spożywamy antygeny wraz z rośliną. W taki sposób skonstruowano m.in. bulwy ziemniaka z antygenami przecinkowca cholery, sałatę z antygenami HBV szpinak z antygenami wirusa wścieklizny.

Za czy przeciw?

Szczepionki jadalne pozostają jeszcze w fazie badań przedklinicznych. Ich efektywność jest badana głównie u myszy. Wiele czasu upłynie, zanim to rozwiązanie na dobre zagości w wakcynologii. Pomimo to, już dziś nie milkną głosy za i przeciw takim szczepionkom. Nie ulega wątpliwości, że jest to idea, która znacznie obniża koszt produkcji, poza tym umożliwia ich łatwe przechowywanie, bez potrzeby chłodzenia, jak to się dzieje w przypadku tradycyjnych preparatów. Warto też zwrócić uwagę na tak oczywiste zalety jak: prosty sposób aplikowania, ograniczenie wydatków związanych z igłami i strzykawkami, redukcja personelu medycznego, eliminacja strachu przed zastrzykiem. Wszystkie te elementy odgrywają zasadniczą rolę, zwłaszcza w tych zakątkach świata, gdzie potrzeba szczepień profilaktycznych jest ogromna, ale brakuje środków pieniężnych, lokalowych i osobowych.
Z drugiej strony pozostaje wiele wątpliwości. Czy antygen stosowany w szczepionkach będzie skuteczny i wywoła pożądaną odpowiedź immunologiczną? Czy nie ulegnie degradacji podczas wędrówki przez układ pokarmowy, gdzie działają na niego takie czynniki jak sok żołądkowy? Najważniejszym argumentem w dyskusji za kontra przeciw jest fakt, że szczepionki jadalne są konstruowane metodami inżynierii genetycznej, zawierają fragment obcego DNA. Rośliny ?gospodarze? to zatem organizmy transgeniczne. Świadomość społeczna dotycząca GMO pozostaje niewielka i wciąż podejrzliwie spoglądamy na wszystko, co posiada etykietę ?genetically modified?, dlatego mogą pojawić się problemy z akceptacją takich rozwiązań.  
Szczepionki jadalne są wielką nadzieją współczesnej wakcynologii. Jeśli uda się wdrożyć ten sposób konstruowania preparatów szczepionkowych i uzyskać ich skuteczność, już wkrótce zamiast zastrzyku dostaniemy główkę sałaty lub kilogram ziemniaków.

Ewelina Osińska

Piśmiennictwo

  • ?Immunologia? J.Gołąb, PWN, Warszawa 2007
  • ?Świat Nauki?, grudzień 2000
  • Materiały własne

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT