Żurawinę od lat wykorzystuje się jako dodatek do potraw mięsnych. Mało kto wie, że jej owoce wspomagają trawienie, są bogatym źródłem witaminy C, B1 oraz B2, a także cennym surowcem w walce z infekcjami układu moczowego i miażdżycą.
Żurawina znana jest w kuchni jako świetny dodatek do potraw mięsnych. Roślina ta od niedawna króluje w polskiej kuchni, a ostatnio zyskała znaczenie również w medycynie. Zawiera wiele ważnych składników, korzystnie wpływających na nasz organizm. Dlatego warto powiedzieć kilka słów o jej owocach.
Wprowadzenie
Żurawina przywędrowała do nas ze Skandynawii. Jej naturalnym środowiskiem bytowania są miejsca raczej wilgotne i mokre. Na półkuli północnej występuje w tundrze, a w Polsce spotkać ją można na torfowiskach, w kilku regionach kraju. Oczywiście, tę dochodzącą do 100 cm, krzaczastą, płożącą się roślinę z rodziny żurawinowatych można uprawiać wielkoskalowo, dlatego w naszym kraju sezonowo dostępne są w sprzedaży jej świeże owoce. Żurawina jest atrakcyjna kulinarnie ze względu na swoje małe, czerwone jagody o charakterystycznym cierpko-kwaśnym smaku. Zawdzięczają go one wysokiej zawartości związków z grupy antocyjanów, a ściślej mówiąc delfinidynie, którą znajdziemy także w jagodach czy czarnym bzie. Owoce spożywane na surowo są niesmaczne, ale po dosłodzeniu lub przesmażeniu otrzymujemy gotowe dżemy, galaretki, które są znakomitym dodatkiem do mięs, kisieli i deserów. Warto też pamiętać o tym, że obróbka termiczna neutralizuje działanie cennych substancji odżywczych w żurawinie. Dlatego zaleca się stosować ją w formie soku, który jest najmniej przetworzoną formą owoców.
Żurawina i trawienie
Cała szklanka jagód żurawiny zawiera 3,5 g błonnika. Jest to wartość porównywalna z tą, którą dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę. Natomiast kaloryczność w porównaniu z tymi owocami, jest o wiele niższa. Jak ważny w diecie jest błonnik wiadomo nie od dziś. Dlatego żurawina działa wspomagająco i stymulująco na przemianę materii. Ponadto zawarte w owocach związki, biorą udział w detoksykacji organizmu, eliminując substancje szkodliwe i zbyteczne. Usuwanie toksyn poprawia efektywność wszelkiego rodzaju diet odchudzających i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego ciała. Tak więc regularne i profilaktyczne spożywanie żurawiny poleca się osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, stosującym diety.
Bomba witaminowa
Te z pozoru niewielkie owoce, od niedawna goszczące w polskim menu, są ogromną bombą witaminową. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wynoszącą 11 mg/ 100g jagód. Stanowi to ponad 20% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten związek. Ponadto, w żurawinie znajdziemy także witaminy z grupy B (B1 oraz B2) oraz pierwiastki takie jak magnez, sód, żelazo, potas, wapń. Antyoksydanty w postaci polifenoli, karotenoidów czy biopierwiastków neutralizują działanie wolnych rodników, co korzystnie wpływa na ochronę komórek organizmu i opóźnienie procesów starzenia.
Żurawina dobra na wszystko
Szereg związków zawartych w żurawinie wspomaga odporność, działa przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Obecność kwasu benzoesowego stanowi o silnych właściwościach antybakteryjnych czerwonych jagód, dlatego mają one pozytywne działanie w przebiegu wielu zakażeń bakteryjnych, m.in.: nerek, pęcherza. Dodatkowo żurawina zapobiega powstawaniu złogów szczawianowo- wapniowych układu moczowego oraz przytwierdzaniu się bakterii Escherichia coli i gronkowców do ścian pęcherza moczowego, co jest częstym zjawiskiem towarzyszącym zapaleniu dróg moczowych. Wyciąg z owoców żurawiny stosuje się także w profilaktyce próchnicy i jako środek ograniczający tworzenie się płytki nazębnej. Po wieloletnich badaniach okazało się, że antyoksydanty zawarte w żurawinie obniżają poziom ?złego cholesterolu? ? LDL, a wspomagają wzrost poziomu ?dobrego cholesterolu? ? HDL. To wpływa na ustabilizowanie się ogólnego poziomu cholesterolu we krwi i ochronę przed wieloma chorobami. Obserwacje pozwoliły stwierdzić, że spożywanie jagód tej rośliny zapobiega rozwojowi schorzeń układu krwionośnego, m.in. miażdżycy, zlepianiu się płytek krwi, problemom z zasklepianiem się naczyń krwionośnych.
W kuchni i aptece
Od pewnego czasu żurawina stała się popularna w naszym kraju. Świeże owoce można kupić w sklepach z warzywami lub bazarach i pomimo dość wysokiej ceny, chętnych na te jagody nie brakuje. Na półkach marketów dostępne są dżemy i galaretki, które znakomicie pasują do dań mięsnych i nadają wykwintności codziennym potrawom. W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się także świeże soki z żurawiny, które można wykorzystać do kisieli i deserów. Poza kulinarnym zafascynowaniem tą rośliną, odnalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie. Ze względu na szereg leczniczych właściwości jagód, na ich bazie powstało wiele preparatów wspomagających terapię chorób pęcherza, nerek, układu krwionośnego czy stymulujących odporność. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są przeróżne formy żurawiny, od tabletek po wyciągi, w zależności od przeznaczenia.
Warto więc wprowadzić żurawinę do codziennej diety. Stanowi ona ciekawe urozmaicenie posiłków i jest powiewem innowacyjności w dziedzinie kulinariów. Poza walorami smakowymi, które prezentuje ta roślina w kuchni, stanowi też bogate źródło witaminy C i antyoksydantów. Szczególnie poleca się ją tym, którzy dbają o zdrowie i urodę oraz walczą z chorobami krążenia.
Ewelina Osińska