Zastosowanie żurawiny w medycynie | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora


Zdrowe żywienie

Zastosowanie żurawiny w medycynie

herbata.jpg

Żurawinę od lat wykorzystuje się jako dodatek do potraw mięsnych. Mało kto wie, że jej owoce wspomagają trawienie, są bogatym źródłem witaminy C, B1 oraz B2, a także cennym surowcem w walce z infekcjami układu moczowego i miażdżycą.

Żurawina znana jest w kuchni jako świetny dodatek do potraw mięsnych. Roślina ta od niedawna króluje w polskiej kuchni, a ostatnio zyskała znaczenie również w medycynie. Zawiera wiele ważnych składników, korzystnie wpływających na nasz organizm. Dlatego warto powiedzieć kilka słów o jej owocach.

Wprowadzenie

Żurawina przywędrowała do nas ze Skandynawii. Jej naturalnym środowiskiem bytowania są  miejsca raczej wilgotne i mokre. Na półkuli północnej występuje w tundrze, a w Polsce spotkać ją można na torfowiskach, w kilku regionach kraju. Oczywiście, tę dochodzącą do 100 cm, krzaczastą, płożącą się roślinę  z rodziny żurawinowatych można uprawiać wielkoskalowo, dlatego w  naszym kraju sezonowo dostępne są w sprzedaży jej świeże owoce. Żurawina jest atrakcyjna kulinarnie ze względu na swoje małe, czerwone jagody o charakterystycznym cierpko-kwaśnym smaku. Zawdzięczają go one wysokiej zawartości związków z grupy antocyjanów, a ściślej mówiąc delfinidynie, którą znajdziemy także w jagodach czy czarnym bzie.  Owoce spożywane na surowo są niesmaczne, ale po dosłodzeniu lub przesmażeniu otrzymujemy gotowe dżemy, galaretki, które są znakomitym dodatkiem do mięs, kisieli i deserów. Warto też pamiętać o tym, że obróbka termiczna neutralizuje działanie cennych substancji odżywczych w żurawinie. Dlatego zaleca się stosować ją w formie soku, który jest najmniej przetworzoną formą owoców.

Żurawina i trawienie

Cała szklanka jagód żurawiny zawiera 3,5 g błonnika. Jest to wartość porównywalna z tą, którą dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę. Natomiast kaloryczność w porównaniu z tymi owocami, jest o wiele niższa. Jak ważny w diecie jest błonnik wiadomo nie od dziś. Dlatego żurawina działa wspomagająco i stymulująco na przemianę materii. Ponadto zawarte w owocach związki, biorą udział w detoksykacji organizmu, eliminując substancje szkodliwe i zbyteczne. Usuwanie toksyn poprawia efektywność wszelkiego rodzaju diet odchudzających i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego ciała. Tak więc regularne i profilaktyczne spożywanie żurawiny poleca się osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy, stosującym diety.

Bomba witaminowa

Te z pozoru niewielkie owoce, od niedawna goszczące w polskim menu, są ogromną bombą witaminową. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wynoszącą 11 mg/ 100g jagód. Stanowi to ponad 20% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten związek. Ponadto, w żurawinie znajdziemy także witaminy z grupy B (B1 oraz B2) oraz pierwiastki takie jak magnez, sód, żelazo, potas, wapń. Antyoksydanty w postaci polifenoli, karotenoidów czy biopierwiastków neutralizują działanie wolnych rodników, co korzystnie wpływa na ochronę komórek organizmu i opóźnienie procesów starzenia.

Żurawina dobra na wszystko

Szereg związków zawartych w żurawinie wspomaga odporność, działa przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Obecność kwasu benzoesowego stanowi o silnych właściwościach antybakteryjnych czerwonych jagód, dlatego mają one pozytywne działanie w przebiegu wielu zakażeń bakteryjnych, m.in.: nerek,  pęcherza. Dodatkowo żurawina zapobiega powstawaniu złogów szczawianowo- wapniowych układu moczowego oraz przytwierdzaniu się bakterii Escherichia coli i gronkowców do ścian pęcherza moczowego, co jest częstym zjawiskiem towarzyszącym zapaleniu dróg moczowych. Wyciąg z owoców żurawiny stosuje się także w profilaktyce próchnicy i  jako środek ograniczający tworzenie się płytki nazębnej. Po wieloletnich badaniach okazało się, że antyoksydanty zawarte w żurawinie obniżają poziom ?złego cholesterolu? ? LDL, a wspomagają wzrost poziomu ?dobrego cholesterolu? ? HDL. To wpływa na ustabilizowanie się ogólnego poziomu cholesterolu we krwi i ochronę przed wieloma chorobami.  Obserwacje pozwoliły stwierdzić, że spożywanie jagód tej rośliny zapobiega rozwojowi schorzeń układu krwionośnego, m.in. miażdżycy, zlepianiu się płytek krwi, problemom z zasklepianiem się naczyń krwionośnych.

W kuchni i aptece

Od pewnego czasu żurawina stała się popularna w naszym kraju. Świeże owoce można kupić w sklepach z warzywami lub bazarach i pomimo dość wysokiej ceny, chętnych na te jagody nie brakuje. Na półkach  marketów dostępne są dżemy i galaretki, które znakomicie pasują do dań mięsnych i nadają wykwintności codziennym potrawom. W sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się także świeże soki z żurawiny, które można wykorzystać do kisieli i deserów. Poza kulinarnym zafascynowaniem tą rośliną, odnalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie. Ze względu na szereg leczniczych właściwości  jagód, na ich bazie powstało wiele preparatów wspomagających terapię chorób pęcherza, nerek, układu krwionośnego czy stymulujących odporność. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są przeróżne formy żurawiny, od tabletek po wyciągi, w zależności od przeznaczenia.

Warto więc wprowadzić żurawinę do codziennej diety. Stanowi ona ciekawe urozmaicenie posiłków i jest powiewem innowacyjności w dziedzinie kulinariów. Poza walorami smakowymi, które prezentuje ta roślina w kuchni, stanowi też bogate źródło witaminy C i antyoksydantów. Szczególnie poleca się ją tym, którzy dbają o zdrowie i urodę oraz walczą z chorobami krążenia.

Ewelina Osińska



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT