Mianem witaminy F określa się nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, linolenowy i arachidonowy. Kiedy do organizmu dostarczymy w wystarczających ilościach kwas linolenowy, to pozostałe kwasy mogą zostać przez organizm zsyntetyzowane.
Jej obecność w organizmie ułatwia spalanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Nadmierne objadanie się węglowodanami skutkuje wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu na tę witaminę.
?F" korzystnie wpływa na skórę i włosy. Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania rentgenowskiego. Ważna jest w procesach wzrostu. Ma wpływ na transport wapnia do komórek. Zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach i ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Największe jej ilości znajdują się w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, siemieniu lnianym, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, orzechach pekanowych, migdałach i awokado. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zapewnia zjedzenie około 12 łyżeczek pestek słonecznika.
Praktycznie nie można jej przedawkować. Dobrze jest podawać produkty zawierające tę witaminę łącznie z witaminą E