Witamina E, albo inaczej ?tokoferol", jest przeciwutleniaczem, co sprawia, że w organizmie zapobiega utlenianiu związków tłuszczowych. Rozpuszcza się w tłuszczach. Występuje w ośmiu odmianach, z których najbardziej aktywny to alfa-tokoferol. Dodanie selenu wzmaga jej działanie.
Dzięki właściwościom rozszerzania naczyń krwionośnych i zmniejszania krzepliwości krwi witamina E przeciwdziała miażdżycy i hamuje procesy starzenia się komórek. Jej zażywanie ważne jest dla kobiet przyjmujących doustne leki antykoncepcyjne.
Ta witamina podawana wraz ze związkami cynku pobudza u kobiet i mężczyzn aktywność seksualną.
Jej niedobór powoduje uszkodzenie krwinek czerwonych, skłonność do niedokrwistości, zwyrodnienia mięśni, a u kobiet ciężarnych sprzyja samoistnym poronieniom.
Bogatymi źródłami witaminy E są: kiełki pszenicy, soja, oleje roślinne, orzechy, zielonolistne warzywa, szpinak, produkty zbożowe z pelnoziarnistych zbóż oraz jaja.
Warto wiedzieć, że mielenie ziarna i zamrażanie produktów żywnościowych powoduje znaczne straty tej witaminy. Natomiast nie szkodzi jej gotowanie.
Od kilku lat w prasie medycznej pojawiają się doniesienia o ochronnym działaniu witaminy E w przypadkach zagrożenia chorobą wieńcową. Opublikowano wyniki badań ponad dwóch tysięcy osób ze zmianami w naczyniach wieńcowych. Badania te potwierdziły, że witamina E zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 75 proc. Jej ochronny wpływ na organizm warunkuje jednak odpowiednio długi (trwający przynajmniej 200 dni) okres przyjmowania oraz dość wysokie dawki.
Stwierdzono, że u chorych na chorobę wieńcową i palących papierosy witamina E nie tylko znosiła toksyczne działanie tytoniu, ale i przywracała zdolność do rozszerzania się naczyń (dzięki jej właściwościom ochrony śródbłonka naczyń przed toksynami zawartymi w tytoniu).