Dysbakterioza, czyli nieprawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach, należy do najczęstszych problemów ze strony przewodu pokarmowego i układu odporności. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego stanowią około 30% przyczyn wizyt u lekarzy.
Dysbakterioza pojawia się w związku z zaburzeniami w organiźmie (mającymi czasami przyczynę wewnętrzną, np. zaburzenia wydzielania niektórych soków żołądkowych), ale najczęstszą przyczyną jest stosowanie antybiotykoterapii, która osłabia i zaburza prawidłowy skład flory bakteryjnej.
Jedną z metod dostarczania pozytywnych szczepów bakteryjnych do układu pokarmowego, jest wzbogacenie diety o jogurty wyhodowane w warunkach domowych (tzw. jogurt domowy), bo dostępne w sklepach produkty o nazwie ?jogurt? w związku z technologią ich wytwarzania w prociesie termizacji, sprawiają, że produkty te nie zawierają często szczepów bakterii probiotycznych.
Od dawna wiadomo, że tylko odpowiednie szczepy bakterii: Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus, jeśli zagnieżdzą się w jelicie będą wspomagać układ odporności i wytwarzać witaminy z grupy B. Obecność tych bakterii chroni przed rozwinięciem się innych niekorzystynych dla organizmu szczepów bakterii a także drożdżaków z rodzaju Candida albicans.
Szczególnie ważne jest odbudowanie flory jelitowej u osób cierpiących na zaparcia oraz po długim okresie leczenia antybiotykami.
Jogurty probiotyczne stanowią więc znakomite wsparcie dla pozytywnej flory bakteryjnej znajdującej się w jelicie cienkim, dlatego wydaje się zasadne wprowadzenie ich na stałe do codziennej diety. Jogurt Domowy jest również źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, jest niskokaloryczny i tak zdrowy jak składniki, z którego go przyrządzimy. W przeciwieństwie do jogurtów naturalnych sprzedawanych w sklepach nie zawiera mleka w proszku i przede wszystkim nie poddawany jest żadnemu procesowi obróbki termicznej, co gwarantuje, że skład bakterii probiotycznych jest odpowiedni.