Bakterie jogurtowe | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy


Zdrowe żywienie

Bakterie jogurtowe

bakterie_jogurtowe_tata_i_dziewczynka_posilek.png

Dysbakterioza, czyli nieprawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach, należy do najczęstszych problemów ze strony przewodu pokarmowego i układu odporności. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego stanowią około 30% przyczyn wizyt u lekarzy.

 

Dysbakterioza pojawia się w związku z zaburzeniami w organiźmie (mającymi czasami przyczynę wewnętrzną, np. zaburzenia wydzielania niektórych soków żołądkowych), ale najczęstszą przyczyną jest stosowanie antybiotykoterapii, która osłabia i zaburza prawidłowy skład flory bakteryjnej.

Jedną z metod dostarczania pozytywnych szczepów bakteryjnych do układu pokarmowego, jest wzbogacenie diety o jogurty wyhodowane w warunkach domowych (tzw. jogurt domowy), bo dostępne w sklepach produkty o nazwie ?jogurt? w związku z technologią ich wytwarzania w prociesie termizacji, sprawiają, że produkty te nie zawierają często szczepów bakterii probiotycznych.

Od dawna wiadomo, że tylko odpowiednie szczepy bakterii: Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterium bifidum, Lactobacillus bulgaricus, jeśli zagnieżdzą się w jelicie będą wspomagać układ odporności i wytwarzać witaminy z grupy B. Obecność tych bakterii chroni przed rozwinięciem się innych niekorzystynych  dla organizmu szczepów bakterii a także drożdżaków z rodzaju Candida albicans.

Szczególnie ważne jest odbudowanie flory jelitowej u osób cierpiących na zaparcia oraz po długim okresie leczenia antybiotykami.

Jogurty probiotyczne stanowią więc znakomite wsparcie dla pozytywnej flory bakteryjnej znajdującej się w jelicie cienkim, dlatego wydaje się zasadne wprowadzenie ich na stałe do codziennej diety. Jogurt Domowy jest również źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, jest niskokaloryczny i tak zdrowy jak składniki, z którego go przyrządzimy. W przeciwieństwie do jogurtów naturalnych sprzedawanych w sklepach nie zawiera mleka w proszku i przede wszystkim nie poddawany jest żadnemu procesowi obróbki termicznej, co gwarantuje, że skład bakterii probiotycznych jest odpowiedni.

 

Kup bakterie jogurtowe tutaj 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT