Świeże, suszone, w przetworach lub w postaci soku. Śliwki są nie tylko smaczne, ale i są doskonałym lekiem na zaparcia.
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak
Owoce śliwek już od czasów starożytnych były wykorzystywane do zapobiegania różnym chorobom. Ceniono ich łagodne właściwości ułatwiające oczyszczanie przewodu pokarmowego i przeciwdziałające zaparciom. W tym celu wykorzystywano zarówno świeże owoce, jak i suszone oraz odwary z nich.
Stara recepta zalecała jako lek przeciwko zaparciu 10-20 suszonych śliwek, które przed spożyciem trzeba przez kilka godzin namoczyć w wodzie.
Sole mineralne zawarte w śliwkach - a zwłaszcza potasu, fosforu oraz żelaza - korzystnie działają w przypadku chorób serca, jak i w niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. Działają tonizująco i wzmacniająco na organizm. Maseczki z rozgniecionych owoców śliwki używane bywają do wygładzania zmarszczek typu "kurze łapki" w okolicy kącików oczu i ust.
Ale przede wszystkim owoce śliwki są znakomitym surowcem na przetwory domowe.
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak