W zapobieganiu chorobom układu krążenia związanym z miażdżycą sama zmiana diety z mięsnej na owocowo-warzywną zmniejsza częstość występowania zaostrzeń choroby wieńcowej.
Są badania, które wykazują, że już po roku stosowania takiej diety częstość zaostrzeń choroby wieńcowej, zmniejsza się o 40 proc. Zmniejsza się również liczba zgonów aż o 45 proc. w porównaniu z chorymi stosującymi dietę mięsno-tłuszczową.
Jeśli ktoś nie chce całkowicie zrezygnować z mięsa, powinien codziennie jako antidotum spożywać właśnie jabłka. W takim przypadku właściwą "dawką" będzie nawet 5 jabłek dziennie.
Dla cukrzyków
Przy leczeniu dietetycznym cukrzycy nie należy jeść pokarmów, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Z tego względu badacze sprawdzali wiele różnych pokarmów, szeregując je w zależności od zdolności podnoszenia poziomu cukru we krwi.
Wzrost po spożyciu czystej glukozy przyjęto za 100 procent. Odpowiedni wskaźnik dla jabłek jest trzykrotnie mniejszy! Dzięki temu jabłka, w odróżnieniu od wielu innych potraw, mogą być uznane za bezpieczne i pożyteczne dla chorych na cukrzycę. Warto pamiętać, że wielu cukrzyków cierpi na nadwagę a jabłka sprzyjają odchudzaniu.