U ludzi z chorobą wrzodową, zwłaszcza dwunastnicy, stwierdza się nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka.
Wiele płynów powoduje nasilenie produkcji soku żołądkowego i dolegliwości bólowych. Należą do nich: mleko, alkohole, zwłaszcza niskoprocentowe, a przede wszystkim piwo, smakowe napoje gazowane, kawa (również bezkofeinowa), herbata i różne odmiany coli. Dlatego w okresie zaostrzenia choroby wrzodowej należy powstrzymać się od spożywania wymienionych produktów, a wtedy leczenie przebiegnie szybciej.
Poglądy na temat diety przy chorobie wrzodowej zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Zrezygnowano z zalecanych poprzednio znacznych ograniczeń w spożywaniu potraw. Nadal jednak zaleca się ograniczenie spożywania wymienionych wyżej produktów.
Długotrwałe przyjmowanie leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku, a zwłaszcza związków glinu, może być niekorzystne dla organizmu. Warto więc wiedzieć, że właściwości zobojętniające sok żołądkowy mają: fasole, i to zarówno czerwona jak i biała, kukurydza i niełuskany ryż. Powinno się więc regularnie uwzględniać te produkty w jadłospisie, gdyż ułatwiają one leczenie choroby wrzodowej.
U wielu osób z chorobą wrzodową stwierdza się obecność w żołądku bakterii o nazwie Helicobacter pylori. W tych przypadkach konieczne jest leczenie przeciwbakteryjne, gdyż leczenie samą dietą jest niewystarczające. Leki te są z przepisu lekarza.