U ludzi z chorobą wrzodową, zwłaszcza dwunastnicy, stwierdza się nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka.
Wiele potraw powoduje nasilenie produkcji soku żołądkowego i dolegliwości bólowych. Należą do nich:
Dlatego w okresie zaostrzenia choroby wrzodowej należy powstrzymać się od spożywania wymienionych produktów, a wtedy leczenie przebiegnie szybciej.
Poglądy na temat diety przy chorobie wrzodowej zmieniły się w ciągu ostatnich lat. Zrezygnowano z zalecanych poprzednio znacznych ograniczeń w spożywaniu potraw. Nadal jednak zaleca się ograniczenie spożywania wymienionych wyżej produktów.
Warto zdawać sobie sprawę, iż długotrwałe przyjmowanie leków zobojętniających nadmiar kwasu solnego w żołądku, a zwłaszcza związków glinu, może być niekorzystne dla organizmu. Dobrze więc jest więc wiedzieć, że właściwości zobojętniające sok żołądkowy mają:
Powinno się więc regularnie uwzględniać te produkty w jadłospisie, gdyż ułatwiają one leczenie choroby wrzodowej.