Cynk należy do najważniejszych metali śladowych. Jest on aktywatorem około 80 enzymów. Wchodzi w skład części mineralnej kości i ma duży wpływ na gospodarkę wapniową organizmu, odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości; bierze udział w syntezie kolagenu, podstawowego składnika tkanki łącznej. http://www.adwokat-wroclaw.info.pl/wp-content/themes/wp/roborock-s5-max.html
Od cynku zależy prawidłowy wzrost dzieci. Cynk ma wpływ na procesy widzenia. Przedłuża działanie insuliny. Ma wpływ na stan skóry i błon śluzowych oraz szybkie gojenie się ran. Ma duży wpływ na płodność. Hamuje rozwój miażdżycy i procesów nowotworowych, a ponadto chroni przed zatruciami metalami ciężkimi, jak ołów i kadm. Cynk wreszcie stymuluje procesy odporności. Niedobory cynku powodują zaburzenia wzrostu i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i gruczołów płciowych oraz prowadzą do osłabienia odporności organizmu.
Źródłem cynku są: mięso, jaja i wątroba, a z roślin pestki dyni, słonecznika, otręby pszenne, cebula i czosnek. Stosunkowo dużo cynku zawierają ryby morskie i ostrygi.