Do najważniejszych metali życia zaliczamy: magnez, cynk, miedź, żelazo, selen i mangan.
Od właściwego stężenia tych pierwiastków śladowych oraz ich odpowiednich proporcji w tkankach zależy prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. Dostarczanie ich razem z pożywieniem jest nie mniej ważne niż dostarczanie składników energetycznych czy budulcowych.
Rola biologiczna tych pierwiastków polega na wchodzeniu w skład enzymów, które regulują przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów w organizmie. Ich niedobory poza tym, że uniemożliwiają prawidłową pracę organizmu, wiążą się również z rozwojem wielu chorób.
Niedobory tych pierwiastków w organizmach ludzkich są zwykle spowodowane wadliwym odżywianiem lub złą jakością żywności (wynikającą z ubóstwa gleby albo niewłaściwego przemysłowego przetwarzania). Niestety często nasze pokarmy charakteryzują się niską zawartością mikroelementów, zwłaszcza cynku i miedzi. Badania wskazują, że jedzenie spożywane w Polsce pokrywą średnio tylko ok. 60 proc. zapotrzebowania na cynk i 30 proc. na miedź. Może to mieć groźne skutki dla zdrowia. Na przykład niedobory cynku przyczyniają się do opóźnienia wzrostu u dzieci oraz osłabiają układ odpornościowy dzieci i dorosłych. Z kolei niedobory miedzi ograniczają wbudowywanie żelaza do hemoglobiny i prowadzą do anemii.