Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż bierze udział w tworzeniu osłonek mielinowych nerwów i w prawidłowej mineralizacji kości, w syntezie barwnika włosów i skóry (melaniny) i przemianach cholesterolu, a także w powstawaniu kolagenu oraz w krzepnięciu krwi.
Jest ona również niezbędna dla tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych krwi. Wzmaga wchłanianie żelaza w jelitach. Bierze też udział w procesach "wymiatania z organizmu" wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób.
Niedobory miedzi bywają przyczyną uporczywych biegunek, prowadzą do niedokrwistości (anemii), a także zmniejszenia liczby krwinek białych, deminerałizacji kości oraz do zaburzeń w ośrodkowym układzie nerwowym.
Głównym pokarmowym źródłem miedzi są: wątroba, orzechy, rodzynki, fasola, groch, ziarna pszenicy, śliwki, maliny, nerki, płuca, serce, krewetki.