Mangan jest składnikiem enzymu (dysmutazy nadtlenkowej), który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (są one przyczyną wielu chorób). Jest on niezbędnym składnikiem kości, a jego niedobory prowadzą do wad układu kostnego, ponieważ ma wpływ na tworzenie się chrząstek. Pomaga również zwalczać zmęczenie i poprawia pamięć oraz obniża pobudliwość nerwową.
Przy niedoborach manganu stwierdza się we krwi podwyższony poziom amoniaku i obniżony poziom mocznika.
Natomiast nadmiar manganu, co występuje nieraz u narażonych na pyły górników i hutników, powoduje objawy podobne do choroby Parkinsona.
I chociaż całkowita ilość manganu w zdrowym organizmie jest niewielka, bo zawiera się w przedziale 12 do 20 mg, to jego rola biologiczna jest istotna.
Źródłem manganu jest herbata, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, fasola, groszek, buraki, maliny.