22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy


Co zamiast smażenia?



Posty:
109

Zmieniam swoje nwyki żywieniowe i postanowiłam zrezygnować ze smażenia. Tylko kompletnie nie mam pojęcia co zrobić z mięsem, żeby było smaczne? Wszystko gotować? Przecież to niesmaczne i nudne. Całe zycie jadłam na obiad smażone mięsko i nie wyobrażam sobie co można innego zrobić na obiad...Macie jakieś rady dla mnie?

 


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



Nie jestem związany z branżą medyczną

Komentarze

Posty:
41
nie związana/y ze służbą zdrowia

Kup sobie patelnię grillową, najlepiej żeliwną. Można na niej smażyć mięsko bez potrzeby nalewanai tłuszczu.

tu masz fajny przepis:

2 piersi z
kurczaka

? 1/2 cytryny

? 2 ząbki czosnku

? 1 łyżka
suszonego tymianku

? 5 łyżek oliwy z
oliwek

? sól morska
i świeżo zmielony czarny pieprz

? gałązki
świeżego tymianku (opcjonalnie) 

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym
    ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien
    i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części,
    dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko
    rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
  • W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno
    startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno
    posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek.
    Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie.
    Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
  • Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na
    rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 -
    6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne
    paski, następnie przełożyć na drugą stronę i
    grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej
    mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić
    soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być
    zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w
    środku.
  • W połowie grillowania na kurczaku ułożyć
    gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć.
    Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak
    mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z
    orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym
    pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb
    posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami
    oliwek.

 

Posty:
26
nie związana/y ze służbą zdrowia

Poza tym możesz kupić sobie parowar: dania z niego są naprawdę bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe.

Posty:
17
nie związana/y ze służbą zdrowia

Patelnia beztłuszczowa i po problemie:) nie zapominajmy o pieczeniu i duszeniu sa zdrowsze od smażenia.

Posty:
17
nie związana/y ze służbą zdrowia

Można smażyć, ale bez panierki, bo to ona wciaga najwiecej tłuszczu. Mięsko mozan wczesnie potrzymać w jakiejś mrynacie, żeby było bardziej soczyste.

Posty:
7
nie związana/y ze służbą zdrowia

Moja mam ostatnio wszystko robi na parze, na poczatku sceptycznie do tego podchodziłam, tato narzekał, ze nie ma tradycyjnego kotleta w paneirce, ale teraz to wszyscy się zajadamy.  Nie wspominajac o ile zdrowiej teraz jemy:)

Posty:
48
nie związana/y ze służbą zdrowia

Proszę bardzo, tu rady jak korzystac z prarowaru prawidłowo i żeby potrawy były smaczne:

http://www.ochoroba.pl/2390-gotowanie-na-parze-%E2%80%93-dobre-rady-jak-korzystania-z-parowara


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT