Uważam się za wielkiego zwolennika czosnku. Opycham się nim zawsze kiedy mogę.
Czosnek działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi, a przede wszystkim bakteriobójczo. Jest też po prostu smaczny.
Polecam moją wiedzę na temat czosnku: http://www.ochoroba.pl/2053-czosnek-dla-zdrowia
Postaram się zebrać moje przepisy z czosnkiem i dodać do wiedzy. Niektóre są bardzo ciekawe :)
W jakiejś audycji radiowej słyszałem, że czosnek ma swoje właściwości tylko wtedy gdy jest surowy i koniecznie trzeba go rozgryźć. Tzn czosnek w potrawach poddawanych jakimś zabiegom termicznym np. gotowany, dodawany do smażenia itd, jest tylko przyprawą bez właściwości. Ale nie mam potwierdzenia dla tych danych, bo może coś źle zapamiętałem.
Tak czosnek ma najlepsze działanie gdy jest surowy i do tego zgnieciony. Temperatura uszkadza substancje czynne zawarte w czosnku i dlatego traci on swoje właściwości. Obecenie coraz częściej jest jednym ze składników potraw i coraz mniej ludzi przejmuje sie niemiłym zapachem z ust. Przecież jest na to rowiązanie - podgryzanie czosnku wieczorem lub przyjmowanie tabletek czosnkowych.
Nie muszę chyba wspominać że czosnek ma wszechstronne korzystne działania, m.in w :
-biegunce
- grzybicy
- jęczmieniu
kaszlu
-problemach z uszami
-wysokim ciśnieniu lub wysokim stężeniu cholesterolu
-zapaleniu zatok
-zapaleniu gardła
-użądleniu i ukąszeniu
-skaleczeniu i otarciach
-zakażeniu dróg moczowych
Więc profilaktycznie sięgajmy przynajmniej po jeden ząbek czosnku dziennie:)
Przykry zapach czosnku można zneutralizować poprzez:
* przeżuwanie natki pietruszki
* popicie go mlekiem lub jogurtem
* spożycie ziaren kawy
* spożycie goździków
* lub miodu
Jak ktoś lubi ser żółty polecam:
starty żółty ser, wyciśnięty czosnek i troszkę majonezu dla konsystencji.
Wyborne :) Może niezbyt zdrowe przez ten majonez, ale czasem można zgrzeszyć.
Trudno wyobrazić sobie bez czosnku słynne greckie pasty. Przyrządzane są na bazie twarogu lub gotowanych przetartych ziemniaków, których smak zaostrza czosnek.
Ceniona nie tylko przez Greków sałatka tzatziki również nie może obejść się bez tego warzywa. Podobnie jest z kremami z warzyw, które stanowią smaczną i niskokaloryczną przekąskę.
Ponieważ ma być zdrowo, a temat czosnku został już poruszony w innym temacie tej grupy, zakładam osobny temat, w którym zachęcam do dyskusji o czosnku i jego właściwościach, a także o wykorzystaniu czosnku w naszej kuchni.
Na początek zachęcam też do lektury kilku tekstów w Ochoroba.pl na temat czosnku:
http://www.ochoroba.pl/artykuly/677-czosnek
http://www.ochoroba.pl/artykuly/675-czosnek-jak-i-kiedy-korzystac-z-jego...
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej