Moje ulubione spaghetti z tuńczykiem:
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 dag żółtego sera,
- paczka makaronu spaghetti,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz.
Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem.
Czas przygotowania 25 minut
makaron z sosem czosnkowym:
Składniki:
- 1 paczka dowolnego makaronu,
- 2 ząbki czosnku,
- Kilka listków bazylii,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki tartego sera
Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym maśle zeszklić
przeciśnięty czosnek, dodać bazylię, przemieszać i dodać odcedzony,
gorący makaron. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypany serem,
najlepiej parmezanem.
Czas przygotowania 20 min. Przepis na 5 osób.
Sałatka nicejska
- sałata lodowa
- 4 pomidory
- 2 nieduże ogórki
- cebula
- 1/4 kg. fasolki szparagowej
- 4 jajka
- parę oliwek (jak kto lubi)
- puszka tuńczyka w sosie naturalnym (w dużych kawałkach)
- oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
Więc po kolei:
1. sałatę myjemy, rwiemy liście i układamu na talerzu.
2.
fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy
dokładnie (można zahartować zimną wodą) i kładziemy na sałatę.
3. pomidory parzymy, obieramy za skórki, kroimy na ćwiartki lub ósemki i dokładamy na górę.
4. cebulę szatkujemy drobno i na pomidory.
5. ogórki obieramy i kroimy w plastry. Na talerz.
6.
oliwki odsączamy z zalewy, kroimy jak kto chce - ja na plasterki, ale
równie dobrze można je dać do sałatki w całości. Na talerz.
7. jaja gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Na talerz.
8.
przygotowujemy sos: parę łyżek oliwy łączymy z taką samą ilością wody i
odrobiną octu balsamicznego. Przyprawiamy solą i pieprzem, jeśli ktoś
chce można też dodać czosnku lub świeżej bazylii. Lejemy sos na górę.
Niedużo, tak ze dwie łyżki na porcję, żeby nie pływało.
9. na koniec odsączamy tuńczyka z zalewy i układamy go na górze.
Spaghetti z soją i pieczarkami
25 dag spaghetti
szklanka ugotowanej soi
25 dag pieczarek
cebula
mała papryka
trochę oliwy z oliwek do smażenia
sól
Cebulę obrać, posiekać. Paprykę i pieczarki na małe kawałki. Soje odsączyć.
Oliwe rozgrzać na patelni, wrzucic cebule, smażyć ok 2 min, dodać
soję, przykryć, dusić na małym ogniu przez 3 minuty. Lekko posolić.
Spagetti ugotowac na półtwardo, odcedzić, serwować z przygotowanym sosem.
Hej!
W związku z tym, że w ciągu dnia mam bardzi niewiele czasu na zrobienie obiadu chciałabym was prosić o wklejanie swoich przepisów na pełnowartościowe, szybkie obiadki.
Będę wam bardzo wdzięczna:)
Pozdawiam
Jenny
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej