Probiotyki to preparaty lub produkty spożywcze zawierające określone szczepy bakterii, zdolne do kolonizacji przewodu pokarmowego i wywierające efekt prozdrowotny.
Szczepy probiotyczne Udokumentowane właściwości probiotyczne mają szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.
Jakie działanie wykazują probiotyki?
- zwiększają wartość odżywczą produktów (poprawiają trawienie, zwiększają przyswajanie związków mineralnych i witamin),
- łagodzą objawy nietolerancji cukru mlekowego ? laktozy,
- chronią układ pokarmowy przed infekcją bakteriami chorobotwórczymi (ważne po długotrwałej antybiotykoterapii) - wzmacniają odporność,
- redukują stany zapalne,
- wykazują aktywność antyalergiczną,
- regulują perystaltykę jelit,
- regulują poziom cholesterolu,
- chronią przed osteoporozą.
Stosowanie probiotyków po kuracji antybiotykowej
Probiotyki powinno się przyjmować w czasie stosowania antybiotyków oraz dwa tygodnie po zakończeniu leczenia. Zwykle lekarz zapisując antybiotyk zaleca tzw. leki osłonowe (zawierające bakterie kwasu mlekowego) lub doradza spożywanie produktów mlecznych wzbogaconych o szczepy probiotyczne. Artykuł powstał na podstawie broszury ?Pro-, pre- i synbiotyki jako przykład preparatów o prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm człowieka? autorstwa dr M. Jabłońskiej
Komentarze
Odkąd po antybiotykach dostałam grzybicy, teraz zawsze pamiętam o probiotykach w czasie antybiotykoterapii. Stosuje multilac, ma tę zaletę że nie trzeba przechowywać go w lodówce. Probiotyki obowiązkowo również stosuję gdy pojawia się biegunka, aby wspomóc odnowę naruszonej flory bakteryjnej.