Owoce i warzywa chronią przed rakiem | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora


Owoce

Owoce i warzywa chronią przed rakiem

Gruszki

Czasem najprostsze metody przynoszą najbardziej oczekiwane skutki. Tak właśnie jest z jedzeniem warzyw i owoców. Dodają nam energii, dostarczają witamin a nawet chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi!

 

autor: dr Zbigniew Hałat

 

Według klasyfikacji propagowanej przez Medyczne Centrum Konsumenta soki owocowe i warzywne należą do tzw. profilaktycznych dóbr konsumpcyjnych. Oznacza to, że konsument, decydując się na ich zakup ma na względzie nie tylko doraźne korzyści, jak zaspokojenie pragnienia lub przyjemności smakowe, lecz przede wszystkim spodziewa się wzmocnienia i/lub poprawy zdrowia.

Warto więc wiedzieć, że:

  • Wartości odżywcze poszczególnych owoców i warzyw są bardzo zróżnicowane. Filiżanka truskawek w porównaniu ze średniej wielkości jabłkiem zawiera dziesięć razy więcej wit. C i dwa razy mniej kalorii, przy tej samej ilości błonnika.
  • Średnie dzienne zapotrzebowanie na wit.C zaspokoi właśnie filiżanka truskawek, jedna cytryna, jeden owoc kiwi, jedna pomarańcza i dwa grejpfruty. Inne owoce mają kilkakrotnie mniejszą zawartość wit. C.
  • Potężnym źródłem wit. C są niektóre warzywa: nać pietruszki, papryka, koperek, brokuły, brukselka, szczypiorek, szpinak.
  • Jako źródło błonnika pokarmowego owoce znacznie ustępują warzywom, wśród których prym wiedzie fasola (im większa tym lepsza), groch, kapusta, brokuły, kalafior i soja. Filiżanka dużej fasoli ("Jaś) zawiera 45 g błonnika. Najbogatszy w błonnik owoc to cytryna (5 g), gruszka (4 g), truskawki, wiśnie i czereśnie (po 3,5 g) w porcji. Warzywa są jednak bogate w niepożądany sód; w średniej wielkości kalafiorze, w porcji brokułów i kapusty po 160 mg, fasoli, grochu, soi - ok. 40 mg, ziemniaków - 7 mg, niewiele sodu jest w brukselce i sałacie (z wyj. lodowej).
  • Warzywa w Polsce są głównym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A).
  • W winogronach wykryto ostatnio substancję resweratrol, która hamuje rozwój raka w trzech wstępnych stadiach, zanim pojawią się jego objawy. Wcześniej poznano antyoksydacyjne działanie proantocyjanów zawartych w pestkach winogron, których siłą ochronna jest 20 - krotnie większa od wit. C.
  • Już dziś znany jest ranking warzyw i owoców o najwyższej mocy przeciwdziałania rakowi. Na pierwszym miejscu są brokuły (aktywne składniki to sulforafan, beta-karoten i indol-karbinol), w dalszej kolejności pomidory (likopen), pomarańcze (bioflawonoidy, wit. C), czosnek (allicyna), jabłka (kwas elagowy, błonnik), soja (genisteina), marchew (beta-karoten, błonnik), ostra papryka (kapsaicyna), zielona herbata (katechina).

autor: dr Zbigniew Hałat,

lekarz medycyny specjalista epidemiolog,
www.halat.pl



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT