Witamina B12 | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy


Witaminy

Witamina B12

mięso czerwone

Witamina B12 zwana jest również ?kobalaminą", ?czerwoną witaminą" lub ,,cyjanokobalaminą". Dieta uboga w witaminę Bl. a bogata w kwas foliowy (jak np. dieta wegetariańska), często powoduje utajone niedobory witaminy Bl2.

Witamina wchłaniana jest w jelicie cienkim, ale dla jej przyswojenia konieczne jest wcześniejsze jej połączenie z czynnikiem wewnętrznym wydzielanym w żołądku oraz jonami wapnia.

Jej niedobory objawiają się niedokrwistością określaną jako złośliwą oraz zaburzeniem funkcjonowania układu nerwowego.

Innymi objawami tego niedoboru jest ciemna, mocno wysycana pigmentem skóra oraz przedwczesne przerzedzanie się włosów. W wielu przypadkach stwierdza się ponadto zmiany zanikowe błony śluzowej żołądka.

Naturalnymi źródłami witaminy B12 są: wątroba, mięso wieprzowe, nerki, jajka, mleko i sery.

Nadużywanie alkoholu powoduje zwiększone na tę witaminę zapotrzebowanie. U ludzi w wieku podeszłym i u osób cierpiących z powodu chorób przewodu pokarmowego konieczne jest jej uzupełnianie poprzez podawanie w formie zastrzyków.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT