Witamina B5 (albo ?kwas pantotenowy") przyspiesza gojenie ran i zwalcza infekcje, gdyż pobudza układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał, a ponadto zapobiega zmęczeniu i przeciwdziała objawom ubocznym po stosowaniu antybiotyków.
Ta witamina bierze udział w budowie komórek, zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój układu nerwowego. Jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania nadnerczy. Odgrywa ważną rolę w przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczów. Może być syntetyzowana w organizmie przez bakterie jelitowe.
Jej niedobory powodują obniżenie poziomu cukru we krwi, sprzyjają chorobie wrzodowej dwunastnicy, powodują zaburzenia krzepnięcia krwi i zmiany skórne.
Naturalne jej źródła to: mięso, pełne ziarna zbóż, kiełki pszenicy, otręby, nerki, wątroba, serce, zielone warzywa, drożdże piwne, orzechy, melasa.