Witamina B5 | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy


Witaminy

Witamina B5

pieczywo kromki

Witamina B5 (albo ?kwas pantotenowy") przyspiesza gojenie ran i zwalcza infekcje, gdyż pobudza układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał, a ponadto zapobiega zmęczeniu i przeciwdziała objawom ubocznym po stosowaniu antybiotyków.

Ta witamina bierze udział w budowie komórek, zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój układu nerwowego. Jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania nadnerczy. Odgrywa ważną rolę w przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczów. Może być syntetyzowana w organizmie przez bakterie jelitowe.

Jej niedobory powodują obniżenie poziomu cukru we krwi, sprzyjają chorobie wrzodowej dwunastnicy, powodują zaburzenia krzepnięcia krwi i zmiany skórne.

Naturalne jej źródła to: mięso, pełne ziarna zbóż, kiełki pszenicy, otręby, nerki, wątroba, serce, zielone warzywa, drożdże piwne, orzechy, melasa.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT