Są substancje i leki, a także rozmaite stany chorobowe powodujące zaburzenia wchłaniania i przyswajania witamin, nawet jeśli dieta dostarcza jej odpowiedniech ilości. Antybiotyki niszczą bakterie chorobotwórcze oraz pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym (syntetyzujące witaminy K, Bl, kwas foliowy i Bl2).
Spora grupa leków działa drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i wywołuje takie jej zmiany, które uniemożliwiają wchłanianie witamin. Długotrwale stosowane leki zobojętniające kwas solny (np. w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy) upośledzają wchłanianie witamin.
Także liczne choroby (m.in. choroba Crohna, choroby pasożytnicze - np. lambliozy, czynne choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy) powodują zaburzenia w przyswajaniu witamin.
W wyniku niektórych operacji chirurgicznych przewodu pokarmowego bakterie pochłaniają dla swoich celów witaminę Bl2 i kwas foliowy, co prowadzi w organizmie do ich niedoboru. Stres również może powodować nadmiernie przyspieszoną perystaltykę jelit, co prowadzi do upośledzenia wchłaniania witamin.
Nieprzyswajanie witamin może też wynikać z łącznego ich spożywania wraz z substancjami blokującymi czynności ich wchłaniania, bądź konkurującymi o ten sam nośnik białkowy. Nieprawidłowy sposób spożywania pokarmów, zwłaszcza zbyt krótkie ich przeżuwanie, również może utrudniać wchłanianie witamin.
Nadużywaniu witamin sprzyja łatwość, z jaką można kupić wszelkie preparaty witaminowe. Wiele osób sądzi, że spożywanie dużych ilości tabletek z witaminami wzmacnia zdrowie. Skutki takiego samoleczenia rzadko są zadowalające. Zdarzają się przypadki przedawkowania witamin, a zaprzestanie przyjmowania dużych ich dawek powoduje objawy awitaminozy.
Choć większość wielowitaminowych preparatów zawiera wszystkie niezbędne składniki, to jednak organizm nie może w pełni ich wykorzystać, bo - po prostu - nie jest w stanie ich wchłonąć.
Najlepiej uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy poprzez spożywanie produktów zawierających naturalne ich rodzaje, proporcje i stężenia, co odpowiada fizjologii organizmu, bo to właśnie z naturalnych produktów organizm potrafi skutecznie i na bieżąco pobierać witaminy w potrzebnych ilościach.
Łatwo można przedawkować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, E, D i K. Ich dawki powinny być uzgadniane z lekarzem.
W aptekach i sklepach można nabyć bez recepty rozmaite preparaty wielowitaminowe reklamowane jako, bo posiadające wszystkie niezbędne dla zdrowia witaminy i mikroelementy.
Przy ich zakupie trzeba jednak zachować ostrożność, bo mogą zawierać składniki, które - przyjmowane w zbyt dużych ilościach - nie są przyswajane przez organizm; zdarza się, że preparaty nie zawierające kompletu witamin, mogą być lepiej przyswajalne.