Inne jej nazwy to: ?biotyna" albo ?koenzym R". Należy do witamin z grupy B. Jest rozpuszczalna w wodzie. Konieczna do syntezy kwasu askorbinowego. Uczestniczy w przemianach białek i tłuszczów. Może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Współdziałając razem z witaminami B2, B6, niacyną i witaminą A, zapewnia utrzymanie zdrowej skóry. Zapobiega siwieniu włosów. Uważa się też, że zapobiega łysieniu. Łagodzi bóle mięśniowe. Pomaga w leczeniu wyprysków (egzemy) i stanów zapalnych skóry.
Jej niedobory występują u ludzi pijących surowe jaja. Jest to spowodowane upośledzeniu procesów wchłaniania po spożyciu surowego białka (awidyny). Niedobór stwierdzono też u osób przewlekle leczonych antybiotykami i sulfonamidami. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta u ciężarnych kobiet.
Bogatymi źródłami witaminy H są: wątroba wołowa, żółtko jaj, mąka sojowa, drożdże, mleko, nerki oraz ryż nie łuskany.