O witaminie H | Ochoroba.pl
23.05.2025 Dziś imieniny Leoncjusza, Michała, Renaty


O witaminie H

Inne jej nazwy to: ?biotyna" albo ?koenzym R". Należy do witamin z grupy B. Jest rozpuszczalna w wodzie. Konieczna do syntezy kwasu askorbinowego. Uczestniczy w przemianach białek i tłuszczów. Może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Współdziałając razem z witaminami B2, B6, niacyną i witaminą A, zapewnia utrzymanie zdrowej skóry. Zapobiega siwieniu włosów. Uważa się też, że zapobiega łysieniu. Łagodzi bóle mięśniowe. Pomaga w leczeniu wyprysków (egzemy) i stanów zapalnych skóry.

Jej niedobory występują u ludzi pijących surowe jaja. Jest to spowodowane upośledzeniu procesów wchłaniania po spożyciu surowego białka (awidyny). Niedobór stwierdzono też u osób przewlekle leczonych antybiotykami i sulfonamidami. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta u ciężarnych kobiet.

Bogatymi źródłami witaminy H są: wątroba wołowa, żółtko jaj, mąka sojowa, drożdże, mleko, nerki oraz ryż nie łuskany.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT