W przeziębieniach - 1-2 ząbki czosnku rozetrzeć na miazgę i dodać do 1/2 szklanki mleka. Pić 2-3 razy dziennie. Do czego jeszcze może służyć czosnek?
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak
W celach leczniczych wykorzystuje się przede wszystkim świeże cebulki czosnku. Główki czosnku zbiera się w końcu września i w październiku, kiedy już obumierają liście.
W przeziębieniach - 1-2 ząbki czosnku rozetrzeć na miazgę i dodać do 1/2 szklanki mleka. Pić 2-3 razy dziennie.
Nalewka - 100 g czosnku rozdrobnić i zalać 0,5 1 spirytusu 70-procentowego. Odstawić na tydzień. Pić po 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przy zaburzeniach żołądkowych, nieżytach żołądka i jelit, infekcjach dróg oddechowych, miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym.
_________________________________________________
Czytaj więcej - Cebula - chroni i leczy <- kliknij tutaj
_________________________________________________
Do lewatyw - 10 g czosnku zmiażdżyć i zalać 1/2 litra mleka. Gotować przez 3-5 minut. Stosować w przypadku owsików.
U ludzi z nadciśnieniem, bólami głowy, trudnościami zasypiania 2-3 ząbki czosnku spożywane wieczorem są skutecznym lekiem.
Dość oryginalnym przepisem jest wino z czosnku: 24 ząbki czosnku rozgnieść i zalać sokiem 3 dużych cytryn oraz litrem przegotowanej ciepłej wody. Przetrzymać w cieple przez 24 godziny. Odcedzić i przechowywać w zakorkowanej butelce. Pić rano i wieczorem po kieliszku w osłabieniach, katarach, przeziębieniach, miażdżycy. Wino takie podobno nie zostawia przykrego zapachu czosnku.
Dla złagodzenia przykrego zapachu czosnku można polecać jednocześnie spożywanie z nim 1 łyżeczki mielonego kminku, czarnuszki lub natki pietruszki, liści selera czy estragonu.
W wielu krajach wyprodukowano leki oparte na wyciągach z czosnku. W Polsce znany jest ALLIOFIL, czyli rozdrobniony proszek czosnku i ALLIOSTABIL, który jest wyciągiem alkoholowym z czosnku. Stosuje się je przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego oraz jako środek profilaktyczny w miażdżycy i nadciśnieniu.
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak