18.04.2024 Dziś imieniny Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy


Zdrowe potrawy - polecam!



Posty:
178
Jak zdrowe potrawy polecacie? Wymieńmy się przepisami.

---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
178
nie związana/y ze służbą zdrowia
Zaczynając: ja polecam oczywiście kiełki na kanapce. Proste, ale treściwe i smaczne. Więcej o kiełkach możecie przeczytać w mojej wiedzy: http://ochoroba.pl/1951-jak-hodowac-kielki-oraz-jak-je-spozywac
Posty:
1
nie związana/y ze służbą zdrowia
A jak rozumiesz zdrowotność potraw? Zdrowe dla wszystkich, czy np. mające dobry wpływ na zdrowie? generalnie coś co jest zdrowe dla jednych osób, jest niezdrowe dla innych :)
Posty:
178
nie związana/y ze służbą zdrowia
Nie zgadzam się. Są przecież potrawy, które możemy uznać za zdrowe. Z pewnością większość sałatek na świecie jest zdrowych. Odwrotnie niż hamburgery. Zapewne 99 proc. jeśli nie 100 proc. z nich nie służy zdrowiu.
Posty:
36
0
Zdrowe potrawy to pojęcie bardzo względne. To co wydaję się zdrowe, zdrowe może w cale nie być. Zerknijcie na link http://www.ochoroba.pl/artykuly/1905-trujace-substancje-w-zywnosci Nasza redaktorka, Olga Garbacz, przeprowadziła wywiad z dr Zbigniewem Hałatem, z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który przedstawia swoje opinię na temat trujących substancjach w żywności. Chociaż temat jest o zdrowej żywności, warto zapoznać się z mało rozpowszechnionymi opiniami. Oczywiście wnioski każdy powinien wyciągnąć sam :)
Posty:
178
nie związana/y ze służbą zdrowia

Dzięki. Ale chciałem żebyśmy w tym temacie pogadali o zdrowych potrawach, przepisach, tym co wy stosujecie w diecie.
Wiem oczywiście, że nie wszystkie potrawy są zdrowe. Właśnie po to jest ten temat, żebyśmy ustalili które:)
Zachęcam do odwiedzenia mojego nowego wpisu o czosnku, który powinien być dodatkiem do wielu zdrowych potraw.
http://www.ochoroba.pl/2053-czosnek-dla-zdrowia
Napiszcie co o tym sądzicie.

Posty:
322
dietetyk

Może dodam też że zdrowszymi potrawami będą przyrządzone przy użyciu odpowiedniej techniki kulinarnej tj. duszenie, pieczenie w folii, gotowanie na parze i gotowanie. Z pewnością rezygnacja z tradycyjnego smażenia podczas którego wytwarzają się szkodliwe związki jest pozytywną zmianą w tradycyjnej kuchni polskiej. A ryba pieczona w folii czy przygotowana na parze może być równie nawet smaczniejsza niż smażona na patelni.

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

ze zdrowych potraw polecam wszelkiej maści sałatki:)
trzeba wykorzystać sezon na świeże warzywa
oczywiście im mniej majonezu, tym lepiej:)

Posty:
322
dietetyk

Oczywiście sałatki i surówki to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Zwłaszcza, że teraz sprzyja nam sezon warto naszą dietę napychać głównie warzywami a także sezonowymi owocami.
A tu przesyłam ciekawy przepis na sałatkę, jednej z użytkowniczek forum :)
http://www.ochoroba.pl/2634-surowka-z-orzechami-i-rzezucha

Posty:
76
nie związana/y ze służbą zdrowia

Słyszałam, że kapusta jest bardzo zdrowa, bo usuwa toksyny z organizmu. Dietę warto też wzbogacić o kwasy tłuszczowe Omega3 (najwięcej jest ich w rybach takich jak: halibut, łosoś, śledź, makrela)oraz słyszałam, że zaleca się dodawanie do potrawy oleju lnianego.

Posty:
240
dietetyk

Renato,
rzeczywiście olej lniany (podobnie jak samo siemię lniane) jest bogaty w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3.
Temat siemienia i oleju lnianego było poruszany na forum Porady Dietetyczne, przesyłam więc link - może interesują Ciebie dodatkowe informacje na ten temat:
Siemię lniane, olej lniany - właściwości i stosowanie
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT