WYGLĄD I SMAK DYNI
- Przeciętna dynia waży około 8-10 kg
- Jej miąższ ma żółto-pomarańczowy kolor
- Ma delikatny, słodki smak
Wartość odżywcza dyni
- Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B
- Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP
- Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn
- Przeciętnie dostarcza 25 kcal/100 g, jest więc niskokaloryczna
- Skład dyni warunkuje jej korzystny wpływ na układ krwionośny, wzrok, układ pokarmowy
- Najlepszą wartość odżywczą mają dynie w pełni dojrzałe
- Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu- zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą
Zastosowanie dyni w kuchni:
- Jako składnik zup
- Jako dodatek do naleśników
- Jako składnik ciast
- Jako składnik potraw z ryżu i makaronu
- Jako dodatek do ryb i mięs
- Jako nadzienie do pierogów
- Jako zamiennik ziemniaków
- Jako składnik marmolad i dżemów
Wartość odżywcza pestek dyni
- Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem fitosteroli, a dokładniej mówiąc cucurbitasterolu. Fitosterole maja znaczenie w zapobieganiu chorobom prostaty, ale także w zapobieganiu chorób serca i naczyń krwionośnych
- Pestki dyni zawierają duże ilości białka, minerałów, żywic
- Pestki dyni są zalecane dla osób mających problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów
- Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych są polecane dla osób cierpiących na stany zapalne skór, alergie, egzemy
- Są cennym źródłem witaminy A, B9, B15, cynku, lecytyny,
- Mają działanie przeciwpasożytnicze
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa
PRZEPISY
Ciasto dyniowe
(na tortownice o sr. 26cm)
4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
(lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdałów lub orzeszków laskowych
50 g maki
szczypta mielonych goździków
1-2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Nagrzać piekarnik (180°)
Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczowa). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek, dobrze wymieszać. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać.
Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
5 szt pomarańczy
3 cytryny
1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1 płaska łyżeczka cynamonu
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
15 szt goździków
Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze.Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem,goździkami i cynamonem.Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając,aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Zapiekanka dyniowa
papryka czerwona,
300g obranej dyni,
3 cebule,
łyżka maki ( z lekkim czubem),
vegeta, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano.
1/2 szklanki rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
3 łyżki oliwy lub oleju,
łyżka masła krowiego
Dynie obrać, umyć i pokroić na ok półcentymetrowe prostokąty, po czym wrzucić do garnka z sola i cukrem, żaląc wrzątkiem i gotować przez ok 8 min, odcedzić. Cebule obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę obrać umyć i pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, podsmażyć przez kilka minut (3-5), po czym dodać cebule, smażyć kolejne 2-3 minuty, dodać make, odrobinę soli, wymieszać. Zalac rosołem, wymieszać, dodać śmietankę, przyprawić sola, pieprzem, papryka i odrobina Vegety. W formie do zapiekania ułożyć dynie, żaląc sosem, wierzch posypać oregano i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło.
Racuszki z dynią.
35-40 dkg maki
1/2 l kwasnego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jaja
5 dkg cukru pudru
30 dkg dyni ( jabłka lub rabarbaru)
tłuszcz do smażenia
Mąkę, mleko rozmącić starannie z jajami, dodać startą na tarce dynię, wybijać łyżką na gładką, pulchną masę pod koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor