Dynia i pestki dyni- wartość odżywcza, przepisy, zastosowanie | Ochoroba.pl
04.05.2024 Dziś imieniny Floriana, Michała, Moniki

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Dynia i pestki dyni- wartość odżywcza, przepisy, zastosowanie

avatar
Autor:
Wiek:
44 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

WYGLĄD I SMAK DYNI

- Przeciętna dynia waży około 8-10 kg
- Jej miąższ ma żółto-pomarańczowy kolor
- Ma delikatny, słodki smak


Wartość odżywcza dyni

- Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B

- Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP
- Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn
- Przeciętnie dostarcza 25 kcal/100 g, jest więc niskokaloryczna
- Skład dyni warunkuje jej korzystny wpływ na układ krwionośny, wzrok, układ pokarmowy
- Najlepszą wartość odżywczą mają dynie w pełni dojrzałe
- Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu- zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą


Zastosowanie dyni w kuchni:

- Jako składnik zup
- Jako dodatek do naleśników
- Jako składnik ciast
- Jako składnik potraw z ryżu i makaronu
- Jako dodatek do ryb i mięs
- Jako nadzienie do pierogów
- Jako zamiennik ziemniaków
- Jako składnik marmolad i dżemów

Wartość odżywcza pestek dyni
- Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem fitosteroli, a dokładniej mówiąc cucurbitasterolu. Fitosterole maja znaczenie w zapobieganiu chorobom prostaty, ale także w zapobieganiu chorób serca i naczyń krwionośnych
- Pestki dyni zawierają duże ilości białka, minerałów, żywic
- Pestki dyni są zalecane dla osób mających problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów
- Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych są polecane dla osób cierpiących na stany zapalne skór, alergie, egzemy
- Są cennym źródłem witaminy A, B9, B15, cynku, lecytyny,
- Mają działanie przeciwpasożytnicze


Zastosowanie pestek dyni w kuchni
- Jako przekąska
- Jako dodatek do pieczywa i ciast
- Jako dodatek do sałatek warzywnych
- Jako posypka do mięsa

 

PRZEPISY

Ciasto dyniowe
(na tortownice o sr. 26cm)
4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
(lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdałów lub orzeszków laskowych
50 g maki
szczypta mielonych goździków
1-2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji

Nagrzać piekarnik (180°)
Zetrzeć dynie na tarce. Białka ubić na piane. Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynowa (lub pomarańczowa). Dodać dynie, przyprawy, orzechy/migdały, make, proszek, dobrze wymieszać. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać.
Wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
5 szt pomarańczy
3 cytryny
1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1 płaska łyżeczka cynamonu
2,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
15 szt goździków

Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować,aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze.Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem,goździkami i cynamonem.Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając,aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Zapiekanka dyniowa

papryka czerwona,
300g obranej dyni,
3 cebule,
łyżka maki ( z lekkim czubem),
vegeta, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano.
1/2 szklanki rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
3 łyżki oliwy lub oleju,
łyżka masła krowiego
Dynie obrać, umyć i pokroić na ok półcentymetrowe prostokąty, po czym wrzucić do garnka z sola i cukrem, żaląc wrzątkiem i gotować przez ok 8 min, odcedzić. Cebule obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę obrać umyć i pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, podsmażyć przez kilka minut (3-5), po czym dodać cebule, smażyć kolejne 2-3 minuty, dodać make, odrobinę soli, wymieszać. Zalac rosołem, wymieszać, dodać śmietankę, przyprawić sola, pieprzem, papryka i odrobina Vegety. W formie do zapiekania ułożyć dynie, żaląc sosem, wierzch posypać oregano i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło.


Racuszki z dynią.
35-40 dkg maki
1/2 l kwasnego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jaja
5 dkg cukru pudru
30 dkg dyni ( jabłka lub rabarbaru)
tłuszcz do smażenia

Mąkę, mleko rozmącić starannie z jajami, dodać startą na tarce dynię, wybijać łyżką na gładką, pulchną masę pod koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Łyżką kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT