Probiotyki,- w jakich produktach są probiotyki po co są nam potrzebne? | Ochoroba.pl
01.05.2024 Dziś imieniny Józefa, Lubomira, Ramony

Wiedza użytkowników: porady

Probiotyki,- w jakich produktach są probiotyki po co są nam potrzebne?

avatar
Autor:
Wiek:
46 lat
Miasto:
Gdańsk
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

W ostatnim czasie wiele się słyszy o probiotykach i prebiotykach. Nazwy bardzo podobna, a funkcje w organizmie podobne, gdyż obie mają na celu poprawienie trawienia i utrzymanie prawidłowej flory jelitowej. To gdzie tkwi różnica?

Probiotyk czyli określone kultury bakterii, które wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz ogólnoustrojowy. Zwykle są to szczepy bakterii pochodzących z grupy Lactobacillus, Bifidobacterium, Bifidus.

Ich pozytywne działanie wynika z:
-korzystnego oddziaływania na mikroflorę jelitową (odbudowywanie jej po antybiotykoterapii, utrzymywania jej prawidłowej równowagi)

-działa również immunomodulująco tzn. pobudza wytwarzanie limfocytów T, immunoglobuli A, stymuluje syntezę mucyn)

-wzmagają działanie układu trawiennego

-pobudzają działanie soków żołądkowych i trawienia białka,

-wspomaga leczenie i zapobiega alergii, biegunkom oraz poprawia profil lipidowy.

 

Które produkty są probiotyczne?

Produkt probiotyczny to taki, który zawiera minimum 100000000 komórek mikroorganizmów na mililitr produktu. Do produktów prebiotycznych należy zaliczyć fermentowane produkty mleczne, które w swoim składzie zawierają odpowiednie szczepy o naukowych dowodach pozytywnego wpływu na zdrowie. Należy pamiętać, że nie każdy jogurt jest probiotyczny, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT