W zapobieganiu chorobom przeziębieniowym, poza odpowiednim ubieraniem się, najważniejszą rolę odgrywa wzmocnienie odporności organizmu przeciwko wirusom i bakteriom. Na stan układu odporności duży wpływ ma nasz sposób odżywiania się.
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak
Badania potwierdziły, że u wegetarian układ odporności skuteczniej niszczy bakterie chorobotwórcze i komórki nowotworowe, niż u ludzi spożywających głównie mięso. Pokazuje to, że dieta bogata w naturalną witaminę C i beta karoten wzmacnia układ odporności. Dlatego nasza jesienno-zimowa dieta powinna obfitować w owoce i warzywa (oczywiście nie musi to być tylko dieta wegetariańska).
Spośród warzyw zawierających dużo beta karotenu wymienić trzeba: marchew, kalarepę, jarmuż, szpinak, dynię, kabaczek i burak ćwikłowy.
Z owoców najwięcej beta karotenu zawierają: suszone morele, brzoskwinie, melony, grejpfruty, mango.
Najbogatszym źródłem witaminy C są róża i czarna porzeczka, a także owoce cytrusowe.
Niedobór witaminy C bywa przyczyną skłonności do przeziębień. W związku z tym niektórzy lekarze zalecają osobom zagrożonym chorobą wieńcową, a szczególnie tym, którzy już przebyli zawały serca, aby w okresie zimowym spożywali codziennie jedną pomarańczę lub inne owoce i warzywa zawierające witaminę C.
Autor: dr nauk medycznych Leszek Marek Krześniak